6 februari t/m 3 november 2018 (De tentoonstelling is met een maand verlengd)

Op 3 februari 2018 werd de nieuwe tentoonstelling ‘Geschonken schatten. Van persoonlijke verzameling tot museumcollectie’ geopend.

In 2005 is door de Alexander Stichting voor Russische kunst het Ikonenmuseum in Kampen geïnitieerd. Een van de maatschappelijk doelstellingen van de stichting is om collecties te behoeden voor versplintering en of verlies. In de tijd dat het museum bestaat zijn er diverse collecties geschonken en in permanent bruikleen gegeven; ikonen uit verschillende regio’s, metalen reisikonen, lakdozen en beelden.

In de komende expositie willen we aandacht geven aan de kleine en grote verzamelaars die hun schatten hebben geschonken of in bruikleen hebben gegeven. Wat waren de drijfveren om te gaan verzamelen? Is er een grote lijn in de verzameling? Wat was het eerste object en waarom werd het gekocht? We laten de collecties als geheel zien, waarbij de aandacht niet uitgaat naar de iconografieën of de diverse thema’s, maar juist naar de eenheid van de collectie en de personen erachter.

Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten.