Deze zomer is in het Ikonenmuseum Kampen een tentoonstelling over vita-ikonen te zien. Een vita-ikoon is een ikoon over het leven van een heilige. Meestal bestaat zo’n ikoon uit een grotere afbeelding in het midden en twaalf kleine plaatjes daaromheen. Op de grote afbeelding staat de heilige en op de kleine plaatjes belangrijke gebeurtenissen uit het leven van die heilige. Bijna altijd staat zijn of haar geboorte erop en wonderen die zijn gebeurd. En soms zie je ook hoe hij of zij is gemarteld. Hiernaast zie je bijvoorbeeld een ikoon van Johannes de Doper. Je ziet zijn geboorte (rechtsboven) en hoe hij mensen doopte in de Jordaan. En in de onderste rij zie je hoe hij werd onthoofd.

De tentoonstelling en het Kamper Stripspektakel

In de tentoonstelling zijn vita-ikonen te zien van bekende en minder bekende heiligen. Maar er hangen niet alleen maar ikonen. Striptekenaars hebben speciaal voor ons vita-ikonen gemaakt van hun eigen stripfiguur. Bijvoorbeeld de Heldt van Holland van Herman Roozen.

De Wedstrijd – Wat vragen we van jullie?

Ontwerp je eigen vita-ikoon. Van jezelf, of van een familielid. Of van een beroemde persoon waar je fan van bent. Je mag alle technieken gebruiken: tekenen, schilderen, de computer, bedenk het maar. Je kan het voorbeeld downloaden om in te vullen, maar als je een grotere vita-ikoon wilt maken, dan mag dat ook. Hij moet wel aan de muur kunnen hangen.

Want de mooiste drie inzendingen hangen we in de tentoonstelling! Dat betekent dat jouw werk vier maanden lang door alle bezoekers van het museum wordt bekeken!

Dus: Ga aan de slag, maak je ikoon en lever hem voor 10 juli a.s. in bij het museum. Vergeet niet je naam en (e-mail)adres te vermelden, zodat we je kunnen vertellen of je hebt gewonnen. De tentoonstelling wordt op zaterdag 21 juli om 11.00 uur feestelijk geopend. Alle inzenders mogen daarbij aanwezig zijn. Heb je nog vragen? Mail ons op onderstaande adressen.

Evelien Jalving, directeur      (e.jalving@ikonenmuseumkampen.nl)

Liesbeth van Es, conservator (liesbethvanes@ikonenmuseumkampen.nl)

Wedstrijd Expo stripspektakel 2018