Archief

NOVEMBER 2018
»
10-11-2018
Nu in het museum: Maria, een geschiedenis

Maria is de meest afgebeelde en meest bezongen vrouw in de christelijke kunst. In de orthodoxe kerk wordt Maria Theotokos, ‘de Moeder Gods’ genoemd (letterlijk ‘de Godbarende’). Met deze kwalificatie wordt aangegeven dat zij niet alleen de moeder was van de mens Jezus van Nazareth, maar ook de moeder van Christus, de zoon van God, zoals dat tijdens het eerste concilie van Efeze in 431 was vastgesteld.

Hoewel ze de belangrijkste vrouw in de christelijke traditie is geworden, komt ze niet heel vaak voor in het Nieuwe Testament. Meer over het leven van Maria wordt verteld in het proto-evangelie van Jakobus. Het boek beschrijft de ooggetuigenis van Jacobus de Mindere, de stiefbroer van Christus. Het doel van het evangelie is de verheerlijking van de Moeder Gods en het benadrukken van haar reinheid. Het verhaal over de zwangerschap van haar moeder Anna laat zien hoe zij zelf onbevlekt is ontvangen.  In de Russisch-orthodoxe kerk zijn veel iconografieën van gebeurtenissen uit het leven van de Moeder Gods sterk gebaseerd op verhalen uit het proto-evangelie van Jacobus.

 In verschillende themazalen zal een aantal aspecten van Moeder Gods ikonen worden belicht. Ten eerste zal uitgebreid stil worden gestaan bij het leven van Maria. Een aantal gebeurtenissen beschreven in het proto—evangelie van Jacobus is model en inspiratie geweest voor ikonen over de Moeder Gods. Ook komt Maria op enkele plaatsen voor in de vier evangeliën. Een ander belangrijk thema in de expositie wordt de veelheid aan Moeder Gods iconografieën, ikonen van Maria en Christus. Een interessant aspect van deze iconografieën is de cultuurhistorische geschiedenis van deze ikonen. Er worden wonderen en overwinningen toegeschreven aan ikonen van de Moeder Gods. Soms komen deze ikonen terug in iconografieën die over die veldslagen of verschijningen gaan. Tot slot willen we ingaan op de christologie van de orthodoxe kerk. Veel van wat er in de bijbel, ook het Oude Testament, wordt geschreven wordt bekeken vanuit het licht van de Anastasis, de Opstanding van Christus. Dit heeft tot een aantal iconografieën geleid waarbij de Moeder Gods wordt gelinkt met Oudtestamentische verhalen en personen. Voorbeelden hiervan zijn de Moeder Gods Brandend, niet verbrandend Braambos en de Hagia Sophia (Kiev-type).

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 30 maart.

5-11-2018
Nieuwsbrief Vrienden van het Museum, najaar 2018, uitgebracht

De nieuwsbrief najaar 2018 van de Vrienden van het museum is uitgekomen. Om te downloaden, ga naar: Nieuwsbrieven Vrienden van het Museum

JULI 2018
»
30-7-2018
Strip wordt Ikoon! rondleidingen tijdens het Stripspektakel!

Tijdens 20ste Kamper Stripspektakel op 18 augustus kunt u in het Ikonenmuseum aanschuiven voor een speciale rondleiding over de Strip wordt Ikoon! expositie.

De rondleidingen met gids starten om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur.

Met de kortingsbon uit het programmaboek van het Stripspektakel betaald u  €3,50 in plaats van €7,00.

De kortingsbon is geldig van 14 t/m 21 augustus.

 

JUNI 2018
»
8-6-2018
Nu geopend: Strip wordt ikoon!

Het zijn net beeldverhalen! 

Deze zomer is in de Timmertoren van het museum een tentoonstelling over vita-ikonen te zien.

De vita-ikoon neemt een bijzondere plaats in binnen de collectie van het museum. Op een vita-ikoon wordt het leven van een bepaalde heilige verteld door de ‘hoofdpersoon’ centraal in de ikoon te plaatsen, met daar omheen kleinere afbeeldingen waarop gebeurtenissen uit zijn of haar leven worden uitgebeeld.

Naast de vita-ikonen uit de eigen collectie laten in deze tentoonstelling striptekenaars hun persoonlijke visie op een eigentijds ikoon zien, iemand waar ze bewondering voor koesteren of ‘gewoon maar’ een eigen (strip) held. We hopen zo een mooie cross-over te kunnen maken van eeuwenoude ikonen en nog oudere heiligen en hedendaagse kunst en iconische figuren.

Tijdens de tentoonstelling zijn de werken van o.a. Paul Geerts, Wilma van den Bosch, Eric de Rop, Herman Roozen, Dmitry Yakhowsky, Andree Schneider, Pieter Hogenbirk, Ron van Riet, Ed van der Linden en diverse andere tekenaars te zien.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Kamper Stripspektakel. Het 20e Kamper stripspektakel zal plaats vinden op zaterdag 18 augustus 2018, van 10 – 17 uur.

Lees meer: http://www.kamper-stripspektakel.nl/

 

8-6-2018
Wedstrijd: Ontwerp je eigen vita-ikoon

Deze zomer is in het Ikonenmuseum Kampen een tentoonstelling over vita-ikonen te zien. Een vita-ikoon is een ikoon over het leven van een heilige. Meestal bestaat zo’n ikoon uit een grotere afbeelding in het midden en twaalf kleine plaatjes daaromheen. Op de grote afbeelding staat de heilige en op de kleine plaatjes belangrijke gebeurtenissen uit het leven van die heilige. Bijna altijd staat zijn of haar geboorte erop en wonderen die zijn gebeurd. En soms zie je ook hoe hij of zij is gemarteld. Hiernaast zie je bijvoorbeeld een ikoon van Johannes de Doper. Je ziet zijn geboorte (rechtsboven) en hoe hij mensen doopte in de Jordaan. En in de onderste rij zie je hoe hij werd onthoofd.

 

 

De tentoonstelling en het Kamper Stripspektakel

In de tentoonstelling zijn vita-ikonen te zien van bekende en minder bekende heiligen. Maar er hangen niet alleen maar ikonen. Striptekenaars hebben speciaal voor ons vita-ikonen gemaakt van hun eigen stripfiguur. Bijvoorbeeld de Heldt van Holland van Herman Roozen.

 

 

 

De Wedstrijd – Wat vragen we van jullie?

Ontwerp je eigen vita-ikoon. Van jezelf, of van een familielid. Of van een beroemde persoon waar je fan van bent. Je mag alle technieken gebruiken: tekenen, schilderen, de computer, bedenk het maar. Je kan het voorbeeld downloaden om in te vullen, maar als je een grotere vita-ikoon wilt maken, dan mag dat ook. Hij moet wel aan de muur kunnen hangen.

Want de mooiste drie inzendingen hangen we in de tentoonstelling! Dat betekent dat jouw werk vier maanden lang door alle bezoekers van het museum wordt bekeken!

Dus: Ga aan de slag, maak je ikoon en lever hem voor 10 juli a.s. in bij het museum. Vergeet niet je naam en (e-mail)adres te vermelden, zodat we je kunnen vertellen of je hebt gewonnen. De tentoonstelling wordt op zaterdag 21 juli om 11.00 uur feestelijk geopend. Alle inzenders mogen daarbij aanwezig zijn. Heb je nog vragen? Mail ons op onderstaande adressen.

Evelien Jalving, directeur      (e.jalving@ikonenmuseumkampen.nl)

Liesbeth van Es, conservator (liesbethvanes@ikonenmuseumkampen.nl)

Wedstrijd Expo stripspektakel 2018

4-6-2018
Nieuwsbrief Vrienden van het museum

De nieuwsbrief voorjaar 2018 van de Vrienden van het museum is uitgekomen. Om te downloaden, ga naar: Nieuwsbrieven Vrienden van het Museum

APRIL 2018
»
5-4-2018
Tentoonstelling ‘Met andere ogen’ verlengd t/m 7 juli 2018

Wegens succes is de tentoonstelling ‘Met andere ogen’ verlengd t/m 30 juni.

De tentoonstelling biedt een bijzonder perspectief op de religieuze heropleving en vernieuwing in post-Sovjetlanden. Ze belicht ‘traditionele’ vormen van Oosters-Orthodoxe spiritualiteit – bedevaart en ikonen – door de ogen van twee kunstenaars: de Britse fotografe Sandra Reddin en de Servische ikonenschilder Borislav Prodanovic.

Fotografe Sandra Reddin

Sinds de val van de Sovjet-Unie zijn in Rusland talloze relieken en ikonen teruggegeven aan de kerk, en het kloosterwezen herleeft. Van 2008 tot 2015 heeft Sandra Reddin samen met dr. Rock deelgenomen aan bedevaarten door heel Rusland. Zij heeft de dynamiek vastgelegd in haar foto’s, die een unieke kijk bieden in de diversiteit èn de menselijke kant van Orthodoxe bedevaart.

header

Servische ikonenschilder Borislav Prodanovic

In zijn werk brengt de theoloog, musicus en ikonenschilder Borislav Prodanovic moderniteit en traditie bijeen. De ikonen geven hem de mogelijkheid om religieuze tradities tegen het licht te  houden en te zoeken naar nieuwe uitdrukkingsvormen voor de Orthodoxe spiritualiteit. Karakteristiek voor zijn werk is een zekere eenvoud en lieflijkheid, gecombineerd met subtiele kleuren – elementen die vernieuwend zijn binnen de Orthodoxe traditie.

De tentoonstelling loopt tot eind juni

 

IconPrint

JANUARI 2018
»
25-1-2018
Verlengd! De tentoonstelling ‘Geschonken schatten’

6 februari t/m 3 november 2018 (De tentoonstelling is met een maand verlengd)

Op 3 februari 2018 werd de nieuwe tentoonstelling ‘Geschonken schatten. Van persoonlijke verzameling tot museumcollectie’ geopend.

In 2005 is door de Alexander Stichting voor Russische kunst het Ikonenmuseum in Kampen geïnitieerd. Een van de maatschappelijk doelstellingen van de stichting is om collecties te behoeden voor versplintering en of verlies. In de tijd dat het museum bestaat zijn er diverse collecties geschonken en in permanent bruikleen gegeven; ikonen uit verschillende regio’s, metalen reisikonen, lakdozen en beelden.

In de komende expositie willen we aandacht geven aan de kleine en grote verzamelaars die hun schatten hebben geschonken of in bruikleen hebben gegeven. Wat waren de drijfveren om te gaan verzamelen? Is er een grote lijn in de verzameling? Wat was het eerste object en waarom werd het gekocht? We laten de collecties als geheel zien, waarbij de aandacht niet uitgaat naar de iconografieën of de diverse thema’s, maar juist naar de eenheid van de collectie en de personen erachter.

Klik op de afbeeldingen om deze te vergroten.

JUNI 2017
»
14-6-2017
Programma Hanzedagen in het Ikonenmuseum

Hanzedagen deelnemerDe Hanzedagen zijn een uniek evenement voor Kampen, en bijzonder voor Nederland. De laatste keer dat de Hanzedagen in Nederland gevierd werden was 17 jaar geleden in Zwolle. Wij omarmen dit evenement met open armen en hebben ook in ons Ikonenmuseum het één en ander georganiseerd. Met gratis toegang voor iedereen, ruimere openingstijden én optredens door Fortuna en Kavóca belooft het een druk weekend te worden.

Gratis toegang op vertoon van de Hanzevoucher

Op vrijdag 16 juni en zaterdag 17 juni is het museum en de expositie ‘Hanzeheiligen’ gratis te bezoeken op vertoon van de Hanzevoucher. De Hanzevouchers zijn te vinden op verschillende punten in het centrum van Kampen, en natuurlijk ook in ons museum. Nog geen voucher? Dat is geen probleem! Ook op vrijdag en zaterdag zijn de vouchers nog in ons museum te krijg. Bezoekers met een museumjaarkaart hebben ook gratis toegang tot het museum.

Optredens Fortuna en Kavóca

Tijdens de Hanzedagen krijgen we bezoek van een tweetal koren. Op vrijdagmiddag om 13.00 en zaterdagmiddag om 14.00 komt het Youth Vocal Ensemble Fortuna een optreden geven. Dit koor bestaat uit vier dames en is speciaal uit Riga (Letland) gekomen. Op vrijdagavond om 18.00 komt het Kamper Vocaal Ensemble Kavóca voor u zingen. Kavóca is een kamerkoor van rond de 30 zangers, met zorg opgebouwd uit de particuliere zanglespraktijk van Luthine Postuma. U bent vrij om te komen kijken en luisteren.

Op Youtube kunt u luisteren naar het nummer ‘Mēnessnakts‘ door Fortuna, en het nummer ‘Love Divine‘ door Kavóca, om alvast in de stemming te komen.

Vrijdag en zaterdag tot 20.00 geopend

Vanwege de Hanzedagen is ons museum op vrijdag en zaterdag langer geopend dan normaal. U bent bij ons van 10.00 tot maar liefst 20.00 in de avond welkom om te komen kijken naar onze collectie en de expositie ‘Hanzeheiligen’. Op zondag houden wij onze eigen openingstijden aan en zijn wij helaas gesloten.

Wij hopen u te mogen verwelkomen in ons prachtige museum tijdens deze bijzondere dagen in Kampen!

13-6-2017
Succesvolle opening expositie Hanzeheiligen

Het Ikonenmuseum heeft op zaterdag 20 mei met vrienden van het museum, vrijwilligers en genodigden de expositie ‘Hanzeheiligen’ feestelijk geopend.

’s Middags gingen de deuren van de expositie voor het eerst open. De opening werd opgeluisterd met een inleiding door Vincent Boele, conservator van de Hermitage in Amsterdam. Klaas Koops, beeldend kunstenaar en voorzitter van de QuasiRealisten, opende de expositie in de timmertoren. Vervolgens mocht eenieder op eigen gelegenheid het museum bekijken. De middag werd feestelijk afgesloten met een hapje en een drankje.

 

MAART 2017
»
22-3-2017
Maak kennis met de vakopleiding Ikonen Schilders

Op vrijdag 24 februari en vrijdag 31 maart van 11.00 uur tot 15.30 uur zijn de docenten en cursisten aanwezig met iconen en lesmateriaal.

Naast de Vakopleiding zijn er ook wekelijkse en maandelijkse iconenlessen. In de zomer vinden er meerdaagse iconenworkshops plaats rond een specifieke icoon. Bijvoorbeeld van Maria Magdalena, de Triniteit van Roeblov of Engelen iconen.

De Vakopleiding voor Ikonen Schilders is één van de opleidingen van Boulevard Magenta School voor Ambacht & Kunst.

Kijk voor meer informatie op de website van Boulevard Magenta, School voor Ambacht & Kunst www.boulevardmagenta.nl

MAART 2016
»
23-3-2016
Klassieke Academie viert lustrum met grote expositiemanifestatie

De Klassieke Academie voor beeldende kunst in Groningen viert feest. Eén van de activiteiten in verband met het tienjarig bestaan is een feestelijke expositiemanifestatie plaats in vier noordelijke provincies en het aangrenzende Ost-Friesland waarvoor ruim 130 kunstenaars werden uitgenodigd.  Op negentien locaties, van Groningen tot Franeker, van Heerenveen tot Leer en van Vledder tot Eelde toont een groot aantal musea, borgen, kerken en andere expositiegelegenheden schilderijen en beelden . Op vrijdag 1 april wordt de manifestatie op grootse wijze geopend in het Ikonenmuseum in Kampen

De manifestatie is getiteld De Klassieke Salon, een initiatief van de jarige Klassieke Academie voor beeldende kunst in Groningen waarvoor de kunstenaars en expositielocaties zich enthousiast hebben aangemeld.

De Klassieke Academie neemt een uniek plaats in temidden van de reguliere kunstacademies omdat het als enige opleiding een klassiek curriculum hanteert. De academie biedt studenten ongeacht de leeftijd  een driejarige vakopleiding met klassieke vakonderdelen als anatomie, compositie, vormbeheersing, materiaalgebruik, kleur en perspectief, gevolgd door een tweejarige masteropleiding waarin de studenten worden ondersteund in het ontwikkelen van een eigen richting, stijl, handschrift en doelstelling.  Uniek is ook en vooral de beeldhouwopleiding die dit jaar de eerste lichting beeldhouwers aflevert. Deze beeldhouwopleiding  op academisch niveau is de enige in ons land. Op de academie staan passie en vakmanschap voorop.

Bij de manifestatie verschijnt een 300 pagina’s dikke catalogus in full color. Voor meer informatie, interviews of fotomateriaal kan contact worden opgenomen met marina.ter.wiel@klassiekeacademie.nl 

Actuele informatie over De Klassieke Salon is te vinden op www.klassieke-salon.nl

Zie ook de website van de academie: www.klassiekeacademie.nl

FEBRUARI 2016
»
3-2-2016
Et Resurrexit de nieuwe tentoonstelling in het Ikonen Museum Kampen

“Et Resurrexit” de nieuwe tentoonstelling in het Ikonen Museum Kampen.

Bekijk hier een fotoimpressie van de opening van Et Resurrexit.

DECEMBER 2015
»
3-12-2015
Sterren kijken in het Ikonenmuseum

Sterren staan centraal tijdens een familiemiddag in het Ikonenmuseum op woensdag 30 december. De middag begint om 14.00 uur en duurt tot ca. 16.00 uur. De deelnamekosten per kind zijn € 2, 50 en begeleidende (groot)ouders betalen 5, –.
In donkere tijden gaan mensen op zoek naar licht. Op woensdagmiddag 30 december wordt in het Ikonenmuseum gespeurd naar sterren op Ikonen.
Lijken de sterren op de Ikonen op de sterren die buiten aan de hemel staan? Waar worden de sterren afgebeeld?
Hebben de sterren op de Ikonen een boodschap? We kijken en we tekenen, we krijten en we knippen en na afloop gaat iedereen met een eigen ster naar huis.

De familiemiddag wordt georganiseerd door het Ikonenmuseum in samenwerking met cultuurZIEN. Aanmelden vooraf is niet nodig, tenzij men met een groep komt. Kijk voor meer informatie op  www.cultuurzien.nl of blijf onze website volgen.

OKTOBER 2015
»
6-10-2015
Inloopconcert Kamper Byzantijns Kozakkenkoor in het Ikonenmuseum Kampen

Op zaterdag 17 oktober organiseert het Ikonenmuseum Kampen in samenwerking met het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor twee inloopconcerten in het Atrium van het museum. Het koor staat onder de inspirerende muzikale leiding van Henk van de Wetering. Het eerste inloopconcert staat gepland voor zaterdag 17 oktober om 14:00 uur.Tijdens dit concert zingt het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor volksliederen.
Het tweede concert is op 23 januari 2016.Het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor beschikt over een breed repertoire Russische liederen. Het omvat zowel Russisch orthodoxe kerkmuziek als het typische volksmuziekgenre. Uit haar brede repertoire zal het koor dit eerste inloopconcert drie kwartier lang Russische volksliederen ten gehore brengen. Bezoekers van het museum worden op deze manier getrakteerd op een muzikale intermezzo.

SEPTEMBER 2015
»
11-9-2015
3 exposities in het Ikonenmuseum

Niet één, geen twee, maar het Ikonenmuseum biedt haar bezoekers maar liefst drie gelijktijdige exposities.

In de tentoonstelling Religie Nu  toont de Rotterdamse kunstenaar Eddy Seesing een indrukwekkende serie fotoportretten van zeventig verschillende Nederlandse geloofsgemeenschappen. De foto’s tonen de voorgangers, de religieuze rituelen, de attributen die daarbij horen en de ruimte waarin ze worden uitgevoerd. Seesing laat zo een beeld ontstaan van de verscheidenheid van de Nederlandse samenleving en de overeenkomsten tussen de verschillende geloven. In Seesings werk staan mensen altijd centraal.

In de tentoonstelling Russische Ikonen worden topstukken uit de eigen collectie van het Ikonenmuseum kampen getoond, waaronder enkele recente schenkingen van particuliere verzamelaars. Naast monumentale kerkikonen van ondere andere het Laatste Oordeel, de Nieuwtestamentische Triniteit en de Pokrov van de Moeder Gods zijn er bijzonder fijngeschilderde en kleurrijke ikonen uit de schildersgemeenschappen van Mstera, Palech, Neviansk en Vetka te zien.

De expositie Griekse Ikonen toont een greep uit vijf eeuwen Griekse ikonenschilderkunst. Behalve recente aanwinsten uit de eigen collectie van het Ikonenmuseum zijn er ikonen uit particuliere collecties te bewonderen. Veel ikonen zijn nog niet eerder geëxposeerd

 

AUGUSTUS 2015
»
15-8-2015
Expositie ‘Religie Nu – Spiritualiteit in Nederland’

van 15 september 2015 t/m 23 januari 2016 het fotoproject “Religie Nu” van de Rotterdamse mediakunstenaar Eddy Seesing. Zeven jaar lang werkte Seesing aan een serie fotoportretten op groot formaat van voorgangers van zeventig verschillende geloofsgemeenschappen in Nederland. De serie toont kerkelijke voorgangers in hun natuurlijke habitat en schept een tijdsbeeld van de hedendaagse samenleving en de verscheidenheid aan religies die ons land kent. Zowel Christenen van verschillende denominaties, als diverse richtingen binnen de Joodse, Moslim-, Hindu- en Boeddhistische gemeenschappen zijn te zien. Door de wijze waarop Seesing de Religie Nu tentoonstelling heeft samengesteld en ingedeeld, legt hij de nadruk op de overeenkomsten tussen de verschillende geloven.

36 Reverend Emmanuel Koney Amsterdam flyer site

 over Eddy Seesing:

Eddy Seesing woont en werkt in Rotterdam. In zijn projecten portretteert hij groepen mensen met een zelfde sociale,   maatschappelijke of religieuze achtergrond zoals topmanagers, operasopranen en Marokkanen uit Gouda. Met de laatste groep heeft Seesing een video installatie gemaakt met de titel Boughaz:24 mannen en vrouwen verdeeld over drie generaties Marokkanen in Nederland vertellen hierin openhartig hun levensverhaal. In deze bijzondere verhalen neemt religie een belangrijke plaats in. Het is de bron van het project Religie Nu, dat als doel heeft een portret te schetsen van alle geloofsrichtingen die Nederland rijk is.

 

 

 

 

Naast deze bijzondere expositie die vertoond wordt op de eerste verdieping van het hoofdgebouw en de benedenzaal van de zogenaamde “Timmertoren” laten wij de mooiste Ikonen uit onze eigen collectie zien in de eerste 4 zalen van het hoofdgebouw. Daarnaast hebben wij op de verdieping van de “Timmertoren” een tentoonstelling van oude Griekse Ikonen. Deze Ikonen zijn voor het merendeel in bruikleen en niet eerder geëxposeerd.

JULI 2015
»
28-7-2015
Inspiratie en Ikoon

Agnes Van Den Brandeler (1918-2002) bracht haar jeugd door in Den Haag, waar haar familie een druk sociaal leven leidde in hogere kringen Vakanties werden doorgebracht op het Gelderse slot Rossem dat sinds halverwege de 19e eeuw in bezit was van haar moeders familie Van Randwijck. Als volwassen vrouw leefde ze in een soort haat-liefdeverhouding met haar aristocratische afkomst. Als vrijgevochten kunstenares zette zich af, onttrok zich aan sociale verplichtingen.  Tegelijkertijd had ze een sterke hang naar de verloren gegane waarden uit het verleden, de omgangsvormen, de interieurs van weleer

Een grote diversiteit aan stijlen is kenmerkend voor haar euvre. Ze liet zich weinig gelegen liggen aan heersende trends. Uit alles blijkt gedrevenheid, maar ook onzekerheid over haar talent en de richting die ze zou kiezen. Haar inspiratie vond ze in de kunst waarmee ze geconfronteerd werd op haar vele reizen, zoals het abstracte werk van De Straël in Frankrijk.

In 1964 maakte ze in Parijs kennis met het schilderen van Ikonen. Ze was onmiddellijk gefascineerd door de door de techniek. In 1966 nam zij in Athene les bij een naar die stad uitgeweken Russische kunstenaar. In 1967-1968 keerde ze terug naar Parijs waar zij onder meer in de leer ging bij Ikoonschilder Léonide Alexandrovitch Ouspienski. Ze bekeerde zich ook tot het Grieks Orthodoxe geloof.

Toch zou Van Den Brandeler zich niet altijd aan de strenge voorschriften houden. Zij liet zich vooral inspireren door orthodoxe voorbeelden. Ze was te ongeduldig, te gedreven. Juist in haar vrije werk, de schetsontwerpen voorIkonen, bereikte ze de beste resultaten.

Haar verlangen naar het verleden, naar dat wat had kunnen zijn, vinden wij terug in haar kunst. In de geëxposeerde en in de confrontatie van haar werk met de Ikonen uit de museumcollectie blijkt dit opnieuw. Haar leven en werk kenmerken zich door een voortdurend aanwezig heimwee naar het onbereikbare.

Deze bijzondere expositie geeft zoals gezegd de bezoeker een inkijk in het kunstzinnige leven van Agnes Van Den Brandeler. Maar het geeft de bezoeker ook de mogelijheid om stukken van haar hand te kopen. Op dit moment is de helft van het tot nu toe tentoongestelde werk van Agnes Van Den Brandeler al verkocht. Echter worden de reeds verkochte werken vervangen door andere stukken van haar. Wanneer u besluit om een werk van haar hand aan te kopen kunt u na betaling dit werk ook gelijk meenemen.

De expositie is nog tot en met 5 september te bezichtigen.

MAART 2015
»
24-3-2015
Kamper Kozakkenkoor zingt op 4 april 2015 Russische paasliederen in het Ikonenmuseum te Kampen

kamper kozakkenkoor

In een reeks van een aantal inloopconcerten treedt het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor op zaterdagmiddag 4 april 2015 op in het Ikonenmuseum. Het koor zal die middag paasliederen uit de Byzantijnse traditie zingen.

Het inloopconcert begint om 14.00 uur en duurt tot circa 15.00 uur.

 

De entree is € 7,00 : Vrienden van het Ikonenmuseum en Museumkaarthouders hebben vrije toegang.

DECEMBER 2014
»
3-12-2014
Kamper Kozakkenkoor zingt Russische kerstliederen in het Ikonenmuseum.

foto 20-12In een reeks van 4 inloopconcerten treedt het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor op zaterdagmiddag 20 december 2014 op in het Ikonenmuseum. Het koor, onder leiding van Henk van de Wetering, zal die middag o.a. kerstliederen uit de Byzantijnse traditie zingen.

Het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor beschikt over een breed repertoire Russische liederen. Het omvat zowel Russisch orthodoxe kerkmuziek als het typische volksmuziekgenre. Bezoekers van het museum worden op deze manier getrakteerd op een muzikale intermezzo  in het Ikonenmuseum aan de Buiten Nieuwstraat te Kampen. Het inloopconcert begint om 14.00 uur en duurt tot circa 15.00 uur.

De entree is € 7,00 : Vrienden van het Ikonenmuseum en Museumkaarthouders hebben vrije toegang.

NOVEMBER 2014
»
18-11-2014
Ikonenmuseum blij met subsidie gemeente Kampen.

Op donderdag 13 november heeft een meerderheid van de gemeenteraad besloten tot het verlenen van een éénmalige subsidie van € 25.000. Wij zijn heel blij mee met deze bijdrage van de gemeente, die is zeer welkom.

Eind 2013 werd duidelijk dat enige sponsoren met hun jaarlijkse bijdrage per 1 januari 2015 zouden stoppen.  Vanaf het bekend worden zijn we koortsachtig op zoek gegaan naar andere sponsoren en we hebben bij de gemeente een verzoek gedaan voor subsidie.

Het Ikonenmuseum is uniek in Nederland en heeft al succesvolle samenwerkingsverbanden met musea in het buitenland. En ook voor het culturele leven in de stad Kampen draagt het museum zijn steentje bij. Meerdere tentoonstellingen worden jaarlijks gehouden en samen met andere plaatselijke Kamper culturele instellingen worden activiteiten in de stad ontplooid. Ruim 50 vrijwilligers zetten zich samen met de directeur in voor een verdere professionalisering. Door ook andere kunstvormen in het museum te exposeren, streeft het Ikonenmuseum naar publieksverbreding. In februari 2015 wordt World Press Photo Kampen in het museum georganiseerd en wij zijn wij over andere projecten druk in gesprek . We trekken door deze bijzondere evenementen meer bezoekers naar ons museum en naar Kampen.

Los van deze toegekende subsidie blijven wij zijn nog steeds op zoek naar sponsoren, zodat wij onze plannen kunnen realiseren. En wij onze bezoekers nog vele jaren kunnen verwelkomen.

17-11-2014
Kavoca brengt: “Carols for All” in het Ikonenmuseum.

Kavoca

Op 11 december zal Kavoca ’s avonds kerstliederen ten gehore brengen in het Ikonenmuseum. Deze muzikale avond, inclusief ontvangst met koffie en Petit four’s is ontstaan in samenwerking met Kavoca, het Ikonenmuseum en de Rabobank. Tussen de optredens van Kavoca zal u het museum worden rondgeleid door onze museumgidsen. De avond zal worden afgesloten met een hapje en drankje.

Vanaf 19:30 uur zal het museum haar deuren openen voor deze bijzondere avond. Wilt u deze avond bijwonen? Kaarten kosten € 20,00 en zijn per e-mail te bestellen bij directeur H. van Biessum (h.v.biessum@ikonenmuseumkampen.nl ). Wees er snel bij!

13-11-2014
ma 1 dec. 2014:Don Kosakenchor Russland in Groningen
Opteden Don Kosakenchor Russland in Groningen

Don Kosakenchor Russland

Locatie: De Oosterpoort Groningen

Maandag 1 december a.s. om 20.00 uur.

Kaartverkoop: de-oosterpoort.nl

Kortingscode: applaus

Website: www.donkosak.com

OKTOBER 2014
»
2-10-2014
Kamper Kozakkenkoor zingt in het Ikonenmuseum.

Kamper Byzantijns kozakkenkoorVoor het vierde achtereenvolgende jaar organiseert het Ikonenmuseum in samenwerking met het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor een reeks van 4 inloopconcerten in het Atrium van het museum. Het koor staat onder de inspirerende muzikale leiding van Henk van de Wetering. Het eerste inloopconcert staat gepland voor 25 oktober om 14:00 uur.

Het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor beschikt over een breed repertoire Russische liederen. Het omvat zowel Russisch orthodoxe kerkmuziek als het typische volksmuziekgenre.

Uit haar brede repertoire zal het koor dit eerste inloopconcert drie kwartier lang Russisch orthodoxe kerkmuziek ten gehore brengen. Bezoekers van het museum worden op deze manier getrakteerd op een muzikale intermezzo.

 

SEPTEMBER 2014
»
19-9-2014
Nieuwe expositie “Wonder van de Geboorte”

Vanaf 21 oktober opent in het Ikonenmuseum een nieuwe expositie

“Wonder van de Geboorte

Alledaags en vanzelfsprekend, maar tegelijkertijd een groot wonder. In de natuur is de geboorte van nieuw leven een deel van de zich eeuwig herhalende cyclus waarin leven en dood, begin en einde elkaar opvolgen. Maar wat op kosmisch niveau wellicht niet meer dan een wetmatigheid is, of in de natuur een oerdrift om te overleven, wordt door ieder individu keer op keer ervaren als het grootste wonder.

Dat is natuurlijk niet vreemd, gezien de kwetsbaarheid van het jonge leven en de risico’s die moeder en kind lopen gedurende de zwangerschap, rond de bevalling en kort na de geboorte. Vandaar dat door de eeuwen mensen rond dat wonder van de geboorte bijstand hebben gezocht bij een hogere macht dan zichzelf en dat, ondanks alle medische ontwikkelingen, tot op de dag van vandaag nog steeds doen.

De tentoonstelling “Wonder van de Geboorte”, toont Russische en Griekse ikonen die op een of andere manier verband houden met de geboorte van nieuw leven en verwante thema’s. De tentoonstelling pretendeert niet volledig of wetenschappelijk verantwoord te zijn, maar biedt wel een fraai en soms verrassend inzicht in de beeldtaal van conceptie en onvruchtbaarheid, naar zwangerschap en bevalling, tot kraamtijd en zorg voor het jonge kind.”

Deze expositie loopt tot 24 januari 2015.

 

15-9-2014
World Press Photo Kampen vindt onderdak in het Ikonenmuseum.

Wij zijn enthousiast en blij om te kunnen mededelen dat wij World Press Photo Kampen een nieuw onderkomen hebben kunnen bieden. Afgelopen periode werd duidelijk dat WPPK niet terug mocht keren in de Buitenkerk, om dit mooie evenement toch in Kampen kunnen te behouden is men op zoek gegaan naar alternatieve locaties. Tegelijkertijd zag het bestuur van het Ikonenmuseum een mogelijkheid om dit evenement in het Ikonenmuseum op te vangen en heeft daarom de organisatie van WPPK benaderd.

De intentie van het WPPK om een locatie te vinden waarin continuïteit gewaarborgd is kan het Ikonenmuseum invullen. “Wij gaan voor een meerjarige samenwerking” alsdus directeur Harry van Biessum van het Ikonenmuseum. Over de precieze invulling kan hij overigens nog niet veel kwijt: “Wij stellen ons museum en haar faciliteiten ter beschikking aan WPPK”.

AUGUSTUS 2014
»
21-8-2014
Inloopconcert Overijssels Russisch Vrouwenkoor Radujsja in Ikonenmuseum Kampen.

Radujsja

Op zaterdagmiddag 20 september 2014 houdt  het Overijssels Russisch Vrouwenkoor Radujsja o.l.v. Adelya Malikov een inloopconcert in het Ikonenmuseum. Het begint om 14.00 uur en publiek is uiteraard van harte welkom.

 

 

 

Het Overijssels Russisch Vrouwenkoor Radujsja viert dit jaar haar eerste lustrum en één van de lustrumactiviteiten is een bezoek van het gehele koor aan de oude Hanzestad Kampen met als hoogtepunt een inloopconcert in het plaatselijke Ikonenmuseum. Het vierstemmig koor heeft  ruim 25 leden en trad de afgelopen jaren al op verschillende plaatsen in Overijssel op.

Radujsja is het Russische woord voor ´wees blij´ en die boodschap proberen de koorleden onder leiding van dirigent Adelya Malikov dan ook over te brengen op haar publiek. Het koor zingt Russisch-orthodoxe liederen, deze liederen met Oud-Russische teksten zijn gebaseerd op de Byzantijnse liturgie en worden volgens de traditie zonder begeleiding gezongen. Daarnaast heeft het koor Russische volksliederen op het repertoire staan.
Dirigent Adelya Malikov is opgeleid aan de Kazan State Academy of Culture and Art waar ze afstudeerde in koordirectie en piano.

21-8-2014
Lezing ‘Op stap met Nikolaas’ in het Ikonenmuseum

Ter gelegenheid van de “Week van de Amateurkunst” en de Open monumentendag organiseert het Ikonenmuseum Kampen in samenwerking met Quintus op donderdagavond 11 september een lezing over reisikonen. De lezing zal worden gehouden door Jos van Haastrecht. Jos is vrijwilliger van- en gids in het Ikonenmuseum.

 metaalikoon NikolaasJos over “Op stap met Nikolaas”:

 “Ikonen zijn cruciaal voor de religieuze beleving van orthodox-christelijke Russen.
 Ikonen zijn de verzintuiglijking van het bovenzintuiglijke, anders gezegd : ikonen zijn de vensters op een bovenzintuiglijke  werkelijkheid. In de kerken is de wand die de spirituele ruimte (het domein van de priesters) scheidt van de materiële ruimte (de plaats van het gelovige volk) bedekt met ikonen. Ook in hun huizen creëren gelovige Russen een plaats waar ze hun ikonen bijeenhangen : de mooie hoek. Als ze op reis gaan, nemen ze liefst hun favoriete ikonen mee.
Toen in de 17de eeuw de vervaardiging van metaalikonen op grote schaal ging plaatsvinden, was dat een uitkomst. Metaalikonen waren door hun formaat en geringe kwetsbaarheid onderweg gemakkelijke metgezellen.
Nikolaas is de patroonheilige van Rusland en uitermate geliefd.
“Als God er niet meer zou zijn, dan hebben we altijd nog Nikolaas,” zeggen de Russen. Als je op reis gaat, dan neem je Nikolaas mee”.

De lezing start om 20:00 uur en u bent vanaf 19:45 uur van harte welkom in het Ikonenmuseum aan de Buitennieuwstraat 2 te Kampen. Het talentenkoor van Quintus zal de muzikale omlijsting verzorgen. Het bijwonen van deze lezing is gratis en u hoeft zich niet van te voren aan te melden. Consumpties kosten € 1,50

5-8-2014
Kamper Pelgrimstocht tijdens open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag op 13 september organiseert het Ikonenmuseum samen met de Historische Vereniging voor de IJsseldelta “Jan van Arkel” en de St. Annakapel  ’s morgens en ’s middags een pelgrimstocht. Deze gratis wandeltocht voert geïnteresseerden vanaf de O.L. vrouw Onbevlekte Ontvangenis kerk te IJsselmuiden langs Het Ikonenmuseum, de O.L. Vrouwe Tenhemelopneming / Buitenkerk naar de St.  Annakapel. Deze tocht zal door een stadsgids worden begeleidt, en bij iedere stop heeft u de gelegenheid om deze locatie te bezichtigen of wordt u getrakteerd op een muzikale verrassing. Klik hier om de flyer te zien.

 

 

MEI 2014
»
15-5-2014
Publicatie in Parochieblad “Navolging Vandaag”

Al enige jaren leveren wij een afbeelding van een Ikoon met omschrjiving aan Parochieblad “Navolging Vandaag” van de Thomas á Kempis parochie. Dit blad heeft een verspreidingsgebied dat Zwolle Hattem, Hasselt, IJsselmuiden en Kampen omvat. Wij zijn erg blij dat wij, als museum, de mogelijkheid hebben om een bijdrage te leveren aan dit blad dat tien keer per jaar verschijnt. Het ikoon dat gekozen is zal altijd uit ons museum zijn, zodat de lezer ook de mogelijkheid heeft om het Ikoon in het echt te gaan aanschouwen Voor deze maand (mei) hebben wij gekozen voor:

mei 2014 Nieuwtestamentische Triniteit 114

 

Nieuwtestamentische Triniteit

Rusland, 17e eeuw

109½ x 90 cm

 Op deze ikoon zijn Christus, God de Vader (Sebaot) en de Heilige Geest in de gedaante van een duif tezamen afgebeeld als Nieuwtestamentische Triniteit. Vader en Zoon zijn gezeten op cherubijnen en rusten hun voeten op vurige, cirkelvormige engelen, de thronen. De takken in de achtergrond zijn een verwijzing naar het Hemelse Paradijs. De achtpuntige ster die te zien is in de aureool van God de Vader en de Heilige Geest symboliseren de goddelijke en eeuwige natuur.

De blauwe cirkel rondom de Nieuwtestamentische Triniteit vertegenwoordigt het uitspansel, terwijl de rode ruit met daarin de symbolen van de vier evangelisten het aardse vertegenwoordigt. Omdat volgens de orthodoxe Kerk alleen datgene op ikonen mocht worden afgebeeld dat met mensenogen gezien is, werd de Heilige Drievuldigheid oorspronkelijk uitsluitend afgebeeld als Oudtestamentische Triniteit, oftewel de Gastvrijheid van Abraham. Vanaf de zeventiende eeuw raakten afbeeldingen van de Nieuwtestamentische Triniteit echter steeds meer in zwang en werd de ikoon een regelmatig gezien onderdeel van de ikonostasewand in orthodoxe kerken.

Zou u ook een Ikoon met omschrijving in uw kerk/parochie blad willen hebben? Neem dan contact op met ons museum en vraag naar de mogelijkheden.

 

APRIL 2014
»
25-4-2014
Bestuurslid Ikonenmuseum onderscheiden tijdens lintjesregen.

Vandaag, 24 april 2014,  werden in heel Nederland de lintjes uitgereikt.
Wij zijn zeer trots en verheugd dat het de Koning heeft behaagd ons bestuurslid, Dhr Jaap Bezemer koninklijk te onderscheiden.  Hij vervult al jarenlang de functie van secretaris in het bestuur van de Alexanderstichting. Ook bij het inrichten van de diverse exposities werk Jaap actief mee. Wij zijn trots, verheugd en blij met zo’n voortreffelijk medewerker in ons museum.
Jaap, de hartelijke felicitaties namens alle vrijwilliger van ons museum, de directie en de besturen van “de Vrienden” en de  Alexanderstichting.

Uiteraard feliciteren wij ook de 12 andere personen uit de gemeente Kampen, die een lintje mochten ontvangen van onze burgemeester Dhr Bort Koelewijn.

1-7617

Met dank aan Bertrik Hakvoort van Fotografie Hakvoort voor de foto.

24-4-2014
Ikonenmuseum op Vimeo

Dat het Ikonenmuseum  behoorlijk bezig is met het gebruik van sociale media zoals Facebook en Twitter mocht  misschien al bij u bekend zijn. Maar ook wij staan niet stil, en we merken dat we soms iets moois hebben en dat heel graag met u willen delen. In dit geval gaat het over mooie filmpjes. Als dat over ons museum gaat en door lokale of regionale omroepen gemaakt en uitgezonden wordt kunnen wij een link op onze website plaatsen. Maar als het om mooiere films gaat die in Rusland gemaakt zijn is dat wat moeilijker. Wij hadden deze film al als link geplaatst op onze website en een vertaling er bij geplaatst die u apart moest openen. Via een word document zou u dan kunnen meelezen. Echter voldeed dat niet aan onze eigen verwachtingen en kwaliteitseisen. Vandaar dat wij hebben besloten deze film te laten ondertitelen. Omdat een groot bestand moeilijk te plaatsen is op onze website hebben wij daarvoor een Vimeo-kanaal laten aanmaken en daar deze film opgeplaatst. U kunt via onze website naar ons Vimeo-kanaal door rechts onderin op het V icoontje te klikken maar Nu kunnen wij met trots zeggen: ”veel kijk plezier”.

17-4-2014
Druk bezochte opening verkoopexpositie “Geschilderd Met Hart en Ziel”

Op zaterdag  12 april is in het Ikonenmuseum de expositie “Geschilderd Met Hart en Ziel” onder belangstelling van 130 genodigden geopend.  Deze expositie toont 76 stukken van de hand van Jansje Aaltink. Na het welkomstwoord van directeur Harry van Biessum hield Ds. Ad van Noord, predikant in Kampen en bestuurslid van de Vereniging van Vrienden, zijn toespraak. Hij verwoordde de essentie van Ikonen  en belichtte de drijfveren waarom  Jansje Aaltink Ikonen schildert. Ds. Van Noord roemde de kwaliteit van deze Ikonen, en de passie waarmee Jansje Aaltink deze Ikonen schildert. De volledige lezing van Ds Ad van Noord kunt u hieronder lezen. Met het ontsteken van een viertal kaarsen door Jansje Aaltink en Ds. Ad van Noord werd de expositie geopend en konden de genodigden deze bijzondere Ikonen met eigen ogen bekijken en bewonderen. De expositie duurt t/m 30 augustus 2014, de stukken kunnen worden aangekocht in het Ikonenmuseum.

FEBRUARI 2014
»
3-2-2014
Ikonenmuseum in “Over uit de Kunst”

Gisteren (zondag 2 februari) was het item over de succesvolle masterclass “Ikoon en Idool” van Wouter Berns te zien op RTV Oost. Deze masterclass werd georganiseerd door ons museum, St. CultuurZien en Wouter Berns. Tijdens deze masterclass werden de deelnemers rondgeleid door directeur Harry van Biessum, Wouter Berns en Carin Koopman. Hierna konden de deelnemers aan de gang met hun Ikoon. Programmamaker Peter Schoof van RTV Oost heeft gedurende de masterclass opnames gemaakt die gisteren op de regionale zender waren te zien. U kunt hier kijken naar de uitzending van “Over uit de Kunst”.

JANUARI 2014
»
23-1-2014
Kamper Kozakkenkoor zingt zaterdagmiddag 8 februari in het Ikonenmuseum.

Voor het derde achtereenvolgende jaar organiseert het Ikonenmuseum in samenwerking met het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor een reeks van 4 inloopconcerten in het Atrium van het museum. Het eerst komende concert staat voor zaterdagmiddag 8 februari gepland. Het om 14.00 uur beginnen en duurt tot circa 14.45 uur.

Het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor beschikt over een breed repertoire Russische liederen. Het omvat zowel Russisch orthodoxe kerkmuziek als het typische volksmuziekgenre. Het koor staat onder de inspirerende muzikale leiding van Henk van de Wetering. Bezoekers van het museum worden op deze manier getrakteerd op een muzikale intermezzo  in het Ikonenmuseum aan de Buiten Nieuwstraat te Kampen.

23-1-2014
Cultureel Voorjaar Festival Kampen 2014

De diverse culturele instellingen in Kampen presenteren een Cultureel Voorjaar Festival waarbij Spanje en Portugal centraal staan.
Op 15 februari zal wethouder Janita Tabak in het Stedelijk Museum Kampen dit festival openen. Ook het Ikonenmuseum doet mee met deze feestelijkheden.

Het volledige programma kunt u hier bekijken:

 

23-1-2014
Masterclass ‘Ikoon & Idool’ in het Ikonenmuseum.

Verhalen schilderen met Wouter Berns

Op zaterdag 25 januari organiseert het Ikonenmuseum in samenwerking met cultuurZIEN en kunstschilder Wouter Berns de masterclass ‘Ikoon & Idool’. In deze schilder-masterclass staat het verbeelden van een verhaal centraal. Iedereen die van schilderen en verhalen houdt, wordt van harte uitgenodigd deel te nemen. De masterclass is geschikt voor zowel beginnende als (ver)gevorderde schilders.

Inspiratiebron voor de masterclass is de huidige tentoonstelling “Beelden van het Licht” in het Ikonenmuseum, deze is voor deze gelegenheid aangevuld met 7 schilderijen van Wouter Berns. Als introductie op de masterclass vertellen Carin Koopman van cultuurZIEN en Wouter Berns tijdens een museumrondleiding over de kruisverbanden tussen de schilderijen en de ikonen, en welke verhalen deze in zich herbergen. Daarna maken de deelnemers een schets voor een verhalend (of ikonisch) schilderij. Na de lunch worden de schetsen omgezet in schilderingen op paneel. De schilderijen van Wouter Berns zullen tot en met 8 februari in het museum blijven hangen.

Mocht u geïnteresseerd zijn in de rondleiding van 11.00 uur maar niet willen schilderen, dan bent u ook van harte welkom. U betaalt dan alleen de entreeprijs voor het Ikonenmuseum (à € 7, -).

16-1-2014
Expositie “Moskouse school”, hedendaagse Ikonen wegens succes verlengd.

De expositie “Moskouse School”, Hedendaagse Ikonen is wegens het grote succes verlengd tot 29 maart 2014. In deze bijzondere expositie staan de Ikonen die gemaakt zijn door de Petrovski-school in Moskou centraal. Deze Ikonen zijn op traditionele wijze gemaakt maar hebben een recente oorsprong. Sinds het ontstaan van de Petrovski school in 1991 heeft zij zich toegelegd op het herstel en behoud van het religieuze, culturele erfgoed in Rusland. Men restaureert oude Ikonen en muurschilderingen maar maakt ook in opdracht van kerken nieuwe werken.

De Ikonen zijn niet alleen illustratief voor de toewijding waarmee het atelier de traditie van de Moskouse school voortzet. Maar geven vooral ook een indruk van de hoge eisen die de school stelt aan haar docenten en leerlingen. Het bijzondere van deze tentoonstelling is dat de werken die in ons museum hangen ook aangekocht kunnen worden. Bij deze tentoonstelling is ook een catalogus verschenen met de titel: “Moskouse school: traditie en heden”

DECEMBER 2013
»
7-12-2013
Kamper Kozakkenkoor zingt zaterdagmiddag 21 december in het Ikonenmuseum.

In een reeks van 4 inloopconcerten organiseert het Ikonenmuseum, in samenwerking met het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor onder leiding van Henk van de Wetering, op zaterdagmiddag 21 december in het Atrium van het Ikonenmuseum een concert. Hierin zal het koor Byzantijnse kerkmuziek, met onder andere een aantal kerstliederen uit deze traditie, laten horen. Het begint om 14.00 uur en duurt tot circa 14.45 uur.

Het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor beschikt over een breed repertoire Russische liederen. Het omvat zowel Russisch orthodoxe kerkmuziek als het typische volksmuziekgenre. Bezoekers van het museum worden op deze manier getrakteerd op een muzikale intermezzo  in het Ikonenmuseum aan de Buiten Nieuwstraat te Kampen.  De entree is € 7,00 : Vrienden van het Ikonenmuseum en Museumkaarthouders hebben vrije toegang.

7-12-2013
Veiling metaalikonen in het Ikonenmuseum

Unieke veiling van ikonen  in het Ikonenmuseum.

 Op zaterdag 14 december aanstaande worden unieke Russische metalen ikonen geveild in het Ikonenmuseum te Kampen. Het gaat om 26 ikonen waarvan de oudste dateert vanomstreeks 1650. De meeste te veilen ikonen stammen uit de 18de  en de 19de eeuw.  De veiling begint om 15.00 uur. Tussen 12.00 uur en 14.00 uur, en kort voor aanvang van de veiling, is het mogelijk de ikonen te bekijken. De ikonen zijn geschonken aan het museum met de bedoeling dat ze geveild zouden worden en dat de opbrengst ten goede komt aan het museum.

 Metalen ikonen zijn gegoten ikonen, vaak voorzien van fraai smeedwerk en kleurrijke emaillering. Zij getuigen van Russische volksvroomheid en werden gedragen of meegenomen op reis. De voorstelling van de metalen ikonen is gelijk aan die van de geschilderde ikonen. Het gebruikte materiaal is meestal brons of messing. De draag-ikonen zijn beperkt van afmeting; een geliefd formaat is circa 6 x 5 cm. Ikonen, die werden meegenomen op reis of thuis werden vereerd in de zogenaamde ‘Mooie Hoek,’ zijn vaak wat groter: circa 16 x 11 cm. Van één mal kon slechts een beperkt aantal ikonen gemaakt worden en bovendien werden ze  allemaal met de hand bijgewerkt. Daarom ook zijn er geen twee gegoten ikonen te vinden, die exact gelijk zijn.

 De antiquair Joseph Estié, die in Kampen woont en bekend is van het programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’, zal weer als veilingmeester optreden. Over de biedingen wordt geen opgeld o.i.d. geheven. De hamerprijs is dus de prijs, waarvoor de ikoon kan worden meegenomen. Betaling uitsluitend (contant of d.m.v. pinnen) na afloop van de veiling.

 Een catalogus met foto’s, afbeeldingen en taxatieprijzen van de ikonen is beschikbaar. Op de dag van de veiling is deze voor vijf euro aan de zaal verkrijgbaar. De catalogus is hier digitaal te raadplegen. 

Voor leden van de “Vereniging Vrienden van het Ikonenmuseum” is het museum, op vertoon van de ledenpas, gratis toegankelijk. De toegangsprijs bedraagt € 7,00; vrienden van het Ikonenmuseum en museumkaarthouders hebben vrije toegang.

NOVEMBER 2013
»
26-11-2013
Russische Film over Ikonografisch Atelier Hl. Elisabethklooster

Dankzij een vrijwilliger van het Ikonenmuseum hebben wij een schitterend filmpje op internet gevonden over het maken van Ikonen. Deze Ikonenschilders werken nog steeds op traditionele wijze. Hoewel het filmpje in het Russisch is hebben wij een vertaling voor u gemaakt.  Kijk hier naar het filmpje. De vertaling (worddocument) is hier te bekijken.

OKTOBER 2013
»
26-10-2013
Lezingen “Moskouse School, traditie en heden” in het Ikonenmuseum.

In de prachtig gedecoreerde kerken en kloosters van Rusland word je even uit je dagelijkse sleur gehaald en kom je tot rust in een andere wereld. Even kun je alles vergeten en word je omringd door Christus, de Heilige Moeder Gods, engelen en heiligen uit alle tijden. Je kunt hen op ikonen zien en je zorgen en vreugden met hen delen.

In 1991 heeft een Moskouse groep kunstenaars zich toegelegd op het herstel en behoud van het religieuze culturele erfgoed in Rusland. Inmiddels is hun groepsatelier uitgegroeid tot een School met verschillende filialen en krijgen zij regelmatig kerkelijke opdrachten. In het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013 zijn zestig ikonen van de Petrovski School in het Ikonenmuseum in Kampen te zien.

In twee lezingen zullen we enkele hedendaagse muurschilderingen bekijken alsook enkele prachtige ikonen die speciaal ter gelegenheid van het Nederland-Ruslandjaar 2013 door Russische professionals geschilderd zijn.

Data:         Zaterdag 30 november en 14 december: 14.00-15.00 uur
Lokatie:   Ikonenmuseum, Kampen
Deelnameprijs (inclusief museumbezoek): € 7,00 per persoon;
Museumkaarthouders en vrienden van het Ikonenmuseum: vrije toegang

Docent:    Dr. Inge Wierda (samensteller van de expositie)
Opgave:   Reserveren is niet nodig. De zaal is open vanaf 13.45 uur.

24-10-2013
Ikonenexpositie “Moskouse School: Traditie en heden” alsnog geopend.

Het was even bijzonder spannend, maar de tentoonstelling van 60 bijzondere ikonen uit Moskou kan alsnog doorgaan – zij het met een week vertraging. De ikonen werden geruime tijd bij de douane in Moskou tegengehouden. Aanvankelijk leek er sprake van administratieve onvolkomenheden, later werd gemeld dat sprake was van een computerstoring. Toen de spanningen tussen Nederland en Rusland de afgelopen weken steeds verder opliepen, nam in Kampen de angst toe of de ikonen ooit nog naar Nederland zouden komen. Uiteindelijk kwam donderdagmiddag het verlossende woord. Op zaterdag 19 oktober is de opening geweest en deze expositie loopt tot 4 januari 2014

11-10-2013
Opening expositie “Moskouse School” uitgesteld

Tot onze grote spijt zal de opening van de expositie, die in samenwerking met de Petrovskischool uit Moskou zou plaatsvinden, niet doorgaan.
Wegens administratieve problemen die zich bij de douane in Rusland hebben voorgedaan zijn de stukken helaas nog niet in ons museum aangekomen.

“de problemen rondom het transport van de ikonen tekenden zich 2 weken geleden al af” aldus direkteur Harry van Biessum. “Ondanks het vele overleggen en proberen de Ikonen toch voor de opening in ons museum te krijgen heeft dit niet mogen baten en staan de stukken nog in Moskou”.
Zodra er meer duidelijkheid is over de komst van de ikonen zullen wij u natuurlijk op de hoogte stellen.

Hierdoor is het museum morgen uiteraard wel de gehele dag geopend.

3-10-2013
Kamper Kozakkenkoor zingt zaterdagmiddag 19 oktober in het Ikonenmuseum.

Kamper Byz. Kozakkenkoor.jpgVoor het derde achtereenvolgende jaar organiseert het Ikonenmuseum in samenwerking met het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor een reeks van 4 inloopconcerten in het Atrium van het museum.

Het eerst komende concert staat voor zaterdagmiddag 19 oktober op de rol. Het begint om 14.00 uur en duurt tot circa 14.45 uur. Het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor beschikt over een breed repertoire Russische liederen. Het omvat zowel Russisch orthodoxe kerkmuziek als het typische volksmuziekgenre. Bezoekers van het museum worden op deze manier getrakteerd op een muzikale intermezzo  in het Ikonenmuseum aan de Buiten Nieuwstraat te Kampen.  De entree is € 7,00 : Vrienden van het Ikonenmuseum en Museumkaarthouders hebben vrije toegang.

3-10-2013
expositie “Moskouse School: Traditie en heden”

In het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013 presenteert het Ikonenmuseum in Kampen in samenwerking met Russische kunst specialist dr. Inge Wierda een unieke tentoonstelling van 60 hedendaagse ikonen van de Petrovski School in Moskou.

In de prachtige gedecoreerde kerken en kloosters van Rusland word je even uit je dagelijkse sleur gehaald en kom je tot rust in een andere wereld. Even kun je alles vergeten en word je omringd door Christus, de Moeder Gods, engelen en heiligen uit alle tijden. Je kunt hen op ikonen zien en je vreugden en zorgen met hen delen.In 1991 heeft een Moskouse groep kunstenaars zich toegelegd op het herstel en behoud van het religieuze culturele erfgoed in Rusland. De hieruit ontstane Petrovski School heeft grote bekendheid gekregen in geheel Rusland en hun meester-schilders worden vaak voor kerkelijke opdrachten gevraagd. Deze hedendaagse ikonen die in ons museum worden geëxposeerd zijn niet alleen illustratief voor de toewijding waarmee het Petrovski Atelier de eeuwenoude traditie van de Moskouse school voortzet. Ze geven ook een indruk van de hoge eisen die de Petrovski School stelt aan het werk dat haar docenten en leerlingen afleveren. Naast het bewonderen van deze prachtige werken bieden wij u de unieke kans om een meesterwerk uit de Petrovski School aan te kopen.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een catalogus onder de titel ‘Moskouse School: Traditie en Heden’.

3-10-2013
Opening expositie “Moskouse School”

Op zaterdag 12 oktober zal het Ikonenmuseum haar tweede expositie openen. Naast de expositie “Beelden van het Licht” zal er een unieke collectie van 60 hedendaagse ikonen van de Petrovski School uit Moskou te zien zijn. Naast het bijzondere feit dat het museum twee exposities aanbied heeft u de unieke mogelijkheid om zelf een van deze werken uit deze geëxposeerde werken van  de Petrovski school aan te kopen. De expositie loopt van 15 oktober tot en met 4 januari 2014

Vanwege de opening zal het museum 12 oktober vanaf 13:00 uur gesloten zijn, vanaf dinsdag 15 oktober kunt u deze bijzondere expositie bewonderen. Kijkt u hier naar de openingsgegevens op onze site.

AUGUSTUS 2013
»
29-8-2013
Hester Maij bezoekt Ikonenmuseum.

bezoek Maij-1Op uitnodiging van de lokale CDA fractie van Kampen heeft Hester Maij (gedeputeerde van provincie Overijssel met in
haar portefeuille landelijk gebied en culturele infrastructuur.) Kampen bezocht. Tijdens dit bezoek werd onder andere ons museum aangedaan. Hier sprak zij onder andere met directeur Harry van Biessum en voorzitter van de Alexanderstichting,
Helmich Heutink. Tijdens dit gesprek werd onder andere de samenwerking van musea uit de Overijsselse Hanzesteden besproken. Tevens heeft de CDA delegatie onze expositie “Russische Ikonostase” bezocht.

20-8-2013
Open Monumentendag in het Ikonenmuseum

Tijdens de Open Monumentendag op14 september 2013 is de expositie ‘Russische Ikonostase’ voor het laatst in het Ikonenmuseum te bewonderen. Daarna verhuizen de ikonen weer naar hun Duitse musea. Om geïnteresseerde bezoekers toch nog een gelegenheid te geven om ons mooie museum en deze bijzondere expositie te bezoeken hanteren wij eenmalig een speciaal tarief: € 5,00 ; Museumkaarthouders en Vrienden hebben vrije toegang.

Naast de speciale entreeprijs zal vanaf plm. 15.00 uur het Kamper Vocaal Ensemble ‘Kavóca’ in ons museum optreden, waarbij zij passende werken ten gehore zullen brengen waaronder Byzantijnse kerkmuziek. Aan het eind van dit inloopconcert wordt er een deurcollecte gehouden ten bate van het komende boek/cd-project ‘Aan de grenzen van het leven’.

Het inloopconcert door ‘Kavóca’ is een onderdeel van een muzikale carrousel ‘Pracht en Praal’ dat om 12.00 uur begint in de St. Annakapel. Carrouseldeelnemers hebben bij de optredens in de St. Annakapel, de Broederkerk en het Ikonenmuseum vrij toegang.

 Programmaoverzicht  muzikale carrousel ‘Pracht en Praal’

 ‘Pracht en Praal’ is een thema dat tegenstellingen oproept. Het Kamper Vocaal Ensemble Kavóca geeft mede hierom een bijzondere invulling aan de Open Monumentendag 2013.

Het programma biedt toehoorders de mogelijkheid om van 12.00-19.30 uur mee-te-reizen binnen een carrouselprogramma van vier zeer uiteenlopende programmastijlen, gelardeerd met een sandwich en een drankje.

De dag wordt door de drie koorgroepen afgesloten in de Kofferbak met een informeel walking-dinner.

 

Carrousel 55 minuten

I 12.00 – 12.55 uur                 St. Annakapel Doopsgezinde kerk Kampen            Meditatief programma

Jurjan Lipke – orgel/vleugel

13.05 uur                    Inloop koffie en sandwich

II 13.35 – 14.30 uur                Broederkerk Kampen                                                   Pracht en Praal

Jurjan Lipke – orgel/piano                              Koninklijk programma,

aansluitend bij het landelijk thema

III 15.05 – 16.00 uur              Atrium Ikonenmuseum Kampen                            Muziek van de stilte

Jurjan Lipke – intro’s

16.30 uur                    Inloop en aperitief

IV 17.30 – 19.30 uur               Kofferbak Kampen                                                        Walking Dinner/Lichte muziek

Jurjan Lipke – piano, Young Kavóca & Kavóca

U bent van harte uitgenodigd voor een drietal uiteenlopende optredens in een drietal Kamper monumenten:

St. Anna Kapel-Broederkerk-Ikonenmuseum. De ligging van de locaties biedt de mogelijkheid dat toehoorders
en zangers met elkaar in processie meereizen van en naar de opeenvolgende optredens.

In de St. Anna Kapel en in de Broederkerk is de instrumentale begeleiding in handen van organist en pianist
Jurjan Lipke. De toegang in de St. Anna Kapel en de Broederkerk is vrij.

 

In het Ikonenmuseum kunt u de hele dag de expositie ‘Russische Ikonostase’ bewonderen en om 15.05 uur
naar Kavóca luisteren. Hier brengen zij passende werken ten gehore, waaronder Byzantijnse kerkmuziek.
Toegangsprijs voor de expositie € 5,-; Museumkaarthouders en Vrienden hebben vrije toegang.

Vanuit het Ikonenmuseum begeven medewerkers en toehoorders zich rechtstreeks naar cultureel centrum
De Kofferbak (Ambachtsstraat 21). Daar wordt de culturele carrousel afgesloten met diverse informele
optredens in de vorm van een walking dinner. Wellicht een geste voor een origineel uitje met uw relaties?

Ook viert Kavóca de 25-jarige muzikale samenwerking met alt/mezzo Lucie Tromp.

Toegang: ‘eigen bijdrage’ (richtprijs: minimum € 15,-) incl. walking dinner en twee consumpties.

13-8-2013
Directeuren Ikonenmusea Rusland en Duitsland brengen bezoek aan Kampen

Op zaterdag 10 augustus ontving het Ikonenmuseum 2 bijzondere gasten. Zowel de directeur van het befaamde Rublev museum in Moskou, als de directeur van het ikonenmuseum Frankfurt am Main deden in het kader van internationale samenwerking ons museum aan.

De delegaties werden ontvangen door conservator Dr  Joost Heutink en directeur Harry van Biessum. Zowel dhr Popov (Rublev), als dhr Zacharuk (Frankfurt am Main) waren zeer onder de indruk van ons museum en de opzet van onze expositie. Beiden sluiten een verdere uitbreiding en intensivering van onze samenwerking zeker niet uit. Al met al een zeer geslaagde dag.

6-8-2013
Expositie “Russische Ikonostase” wegens succes verlengd.

De expositie “Russische Ikonostase” wordt wegens overweldigend succes verlengd tot en met 14 september. Deze expositie met meer dan 80 topstukken uit buiten- en binnenland zou
tot en met 31 augustus te bezichtigen zijn. Met de verlenging heeft u 2 weken langer de tijd om deze expositie te bezichtigen.

JUNI 2013
»
9-6-2013
Deelnemers en jury Hinszconcours blazen uit in Ikonenmuseum

8-6-2013: Na afloop van het Hinsz compositie concours te Kampen,  verbleven de deelnemers en jury met hun gevolg in ons Ikonenmuseum. Tijdens het ontvangst met koffie en thee werden zij door Directeur Harry van Biessum en bestuursvoorzitter Henk Schaafsma van het HCBKs welkom geheten. Hierna kregen belangstellenden de mogelijkheid om onder begeleiding van gids Marloes Herweijer en Harry van Biessum een rondleiding door ons museum te maken. Na de rondleiding kregen de genodigden een buffet aangeboden die door cateraar Van Marle was verzorgd. Na dit goed verzorgde buffet vertrok het gezelschap naar de Stadsgehoorzaal waar het programma werd vervolgd.  Kijk hier voor de foto’s.

MEI 2013
»
30-5-2013
´OverUit de Kunst´ op uitzending gemist

Zondag 26 mei was in het cultuurprogramma van RTV Oost in een 7 minuten durend item over het Ikonenmuseum te zien.
Peter Schoof van RTV Oost heeft hiervoor tv-opnames gemaakt in het Ikonenmuseum, rondom de expositie ‘Russische Ikonostase’.
Directeur Harry van Biessum verteld hier over ons museum en onze uitgebreide collectie, en over de betekenis van ikonen en de rol die zij spelen in het dagelijks leven van een Orthodox gelovige. Tevens gaat museumgids Gert Hak inhoudelijk in op enkele zeer bijzondere stukken die we nu exposeren. bekijk het programma hier.

 

 

17-5-2013
Het Ikonenmuseum in beeld bij ‘OverUit de Kunst’.

Zondag 19 mei aanstaande, zal in het cultuurprogramma ‘OverUit de Kunst’ van RTV Oost in een 7 minuten durend item over het Ikonenmuseum te zien zijn.

Hiervoor is door Peter Schoof van RTV Oost een tv-opname gemaakt in het Ikonenmuseum rondom de expositie ‘Russische Ikonostase’. Directeur Harry van Biessum en museummedewerker en -gids Gert Hak zijn geïnterviewd over ons museum en haar ikonen (presentatie) en inhoudelijk over de huidige expositie.

De uitzending van het programma vindt 8 x plaats op deze dag, startend om 8.20 uur; 9.20 uur enz. Ook via Uitzending gemist kan achteraf het programma bekeken worden.
Ook benieuwd? Bekijk dan de uitzending ‘OverUit de Kunst’.

APRIL 2013
»
27-4-2013
Estié veilt in Ikonenmuseum.

vriendenveiling-3Op zaterdag 27 april veilde dhr Joseph Estié, onder andere bekend van het
televisieprogramma “Tussen Kunst en Kitsch”, 30 metalen reis ikonen.
Deze veiling was georganiseerd door de “vriendenvan het Ikonenmuseum”
De vriendenkring draagt bij aan het voortbestaan van het
museum. Zo wordt een verantwoorde wijze van beheer, onderhoud en uitbreiding
van de collectie  gewaarborgd. Volgens bestuurlid Cees Sanders was het een
geslaagde test om Ikonen ,die door een anonieme schenker speciaal voor dit doel
aan de vrienden waren gegeven, te veilen voor een enthousiast publiek. Ondanks
dat de veiling een aarzelend begin kende werden van de 30 Ikonen er 23 verkocht
en leverde het een mooi bedrag op.

19-4-2013
Winnaar twitteractie neemt boek in ontvangst

twitteractie -1Kampen
19-4-2013. Vandaag heeft dhr. Hardy Wellenberg, uit handen van museumdirecteur
Harry van Biessum, het boek “Gegoten Reisgenoten” in ontvangst mogen nemen. Dhr.
Wellenberg ontving dit boek vanwege onze twitteractie, waarbij wij bij 200
volgers dit boek onder onze volgers zouden verloten. Naast dit mooie boek kreeg
dhr. Wellenberg een persoonlijke rondleiding van dhr. van Biessum  langs onze expositie “Russische Ikonostase”

15-4-2013
Unieke veiling van ikonen

Op zaterdag 27 april aanstaande worden unieke Russische metalen ikonen geveild in het Ikonenmuseum te Kampen. Het gaat om 30 ikonen waarvan de oudste dateert uit de 16de eeuw. Echter stammen de meeste ikonen uit de 18de eeuw. De antiquair Joseph Estié, Kampenaar en bekend van het programma ‘Tussen Kunst en Kitsch’, zal als veilingmeester optreden.

Vanaf 14.00 uur is het mogelijk de te veilen ikonen te bekijken De veiling begint om 15.00 uur. Deze ikonen zijn geschonken aan het museum met de bedoeling dat ze geveild zouden worden en dat de opbrengst ten goede komt aan het museum. Een catalogus met foto’s, afbeeldingen en taxatieprijzen van de ikonen is beschikbaar. De catalogus is hier digitaal te raadplegen. Op de dag van de veiling is deze voor vijf euro aan de zaal verkrijgbaar. Over de biedingen wordt geen opgeld e.d. geheven. De hamerprijs is dus de prijs, waarvoor de ikoon kan worden meegenomen. Betaling uitsluitend (contant of d.m.v. pinnen) na afloop van de veiling.

Metalen ikonen zijn gegoten ikonen, vaak voorzien van fraai smeedwerk en kleurrijke emaillering. Zij getuigen van Russische volksvroomheid en werden gedragen of meegenomen op reis. De voorstelling van de metalen ikonen is gelijk aan die van de geschilderde ikonen. Het gebruikte materiaal is meestal brons of messing. De draag-ikonen zijn beperkt van afmeting; een geliefd formaat is circa 6 x 5 cm. Ikonen, die werden meegenomen op reis of thuis werden vereerd in de zogenaamde ‘Mooie Hoek,’ zijn vaak wat groter: circa 16 x 11 cm. Van één mal kon slechts een beperkt aantal ikonen gemaakt worden en bovendien werden ze  allemaal met de hand bijgewerkt. Daarom ook zijn er geen twee gegoten ikonen te vinden, die exact gelijk zijn.

Voor leden van de “Vereniging Vrienden van het Ikonenmuseum” is het museum, op vertoon van de ledenpas, gratis toegankelijk. De huidige toegangsprijs bedraagt € 9,00; museumkaarthouders betalen een toeslag van € 2,00.

11-4-2013
Inloopconcert 20 april Kamper Byzantijns Kozakkenkoor in Ikonenmuseum

Na een tweetal geslaagde optredens  in oktober en januari in het Ikonenmuseum Kampen, gaat het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor een nieuw optreden verzorgen in het Ikonenmuseum. Op zaterdagmiddag  20 april zal het koor een combinatie van liturgisch repertoire en Russische volksmuziek ten gehore brengen. Het concert begint om 14.00 uur.

Op zaterdag 20 april hebben bezoekers de mogelijkheid om  zowel van de nieuwe internationale expositie ‘Russische Ikonostase als van het koor te kunnen genieten voor € 9,00.  Museumkaarthouders betalen op vertoon van een geldige museumkaart € 2,00 Vrienden van het Ikonenmuseum hebben vrij toegang.

MAART 2013
»
21-3-2013
Ikonenmuseum Kampen start vanaf 26 maart met de expositie ‘Russische Ikonostase’

Samenvallend met het Ruslandjaar begint op 26 maart  de tentoonstelling ‘Russische Ikonostase’. Deze imponerende  ikonenwand vormt het meest kenmerkende onderdeel van het interieur in Russisch-orthodoxe kerken. Nergens anders komt de kunst van de Russische ikonenschilders zo sterk tot uitdrukking als in dit liturgisch bouwwerk , dat beeld en geloof, het tastbare en het onverklaarbare bijeenbrengt.

De expositie geeft een helder beeld van het ontstaan, de betekenis en de zorgvuldig gekozen opbouw van de Russische Ikonostase. Het Ikonenmuseum maakt in deze expositie  gebruik van ikonen uit collecties van diverse internationale musea en verschillende particuliere verzamelaars.

De expositie is voor het publiek geopend van 26 maart tot en met 31 augustus 2013.

Entree: € 9,00; museumkaarthouders betalen een toeslag van € 2,00.

 

FEBRUARI 2013
»
14-2-2013
Nederland-Ruslandjaar 2013 in Kampen

Programma

Woensdag 27 februari
De Bibliotheek Kampen
Kennismaking met Russische Literatuur

De Russische literatuur kende een grote bloei in de negentiende eeuw. Tolstoi, Dostojewski en Poesjkin zijn voorbeelden van veel gelezen Russische auteurs. Aan de hand van verhalen en fragmenten uit het werk van Leo Tolstoi schetst Neerlandica Elsje Frouws een levendig beeld van de cultuur uit die periode. De verhalen worden vervolgens per mail toegestuurd. Het is daarom noodzakelijk dat men zich minimaal één week voor de geplande datum opgeeft. Kultushus IJsselmuiden (Laan 7; IJsselmuiden). Aanvang 10.00 uur tot 12.00 uur.
Aanmelding: post@bibliotheekkampen.nl tot uiterlijk 20 februari.
Toegang: gratis.

Donderdag 28 februari
de Bibliotheek (Kennedylaan 4; Kampen)
Werkgroep Ruslandjaar

Opening 17.00 uur door wethouder Janita Tabak.
Wethouder Janita Tabak opent dan het Nederland -Ruslandjaar in Kampen met een tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars. Een korte muzikale omlijsting wordt deze middag verzorgd door een dubbelkwartet uit het Kamper Vocaal Ensemble ‘Kavóca’. Donderdag 28 februari t/m 30 maart  ‘Rusland’ показ-expositie Frits Wichard, Leonie Meijer, Jelle Veenstra, Gera Baas, Juliet de Kinkelder Kalter, Benjamin Frankel, Esther Bos, Heidi Urban Pasterkamp, Marloes van den Berg, Arend van Faassen en Timon Schellingerhout exposeren vers werk met het thema Rusland: werk over recepten, ruimtelijke Russische kruizen, beelden bij een Russisch sprookje (waarom de wolven huilen), een vilten Baboeshka en meer. In de Bibliotheek en de Stadsgehoorzaal.
Info: www.stadsgehoorzaalkampen.nl of www.bibliotheekkampen.nl

Donderdag 28 februari t/m 30 maart
‘Rusland’ noka3-expositie

Frits Wichard, Leonie Meijer, Jelle Veenstra, Gera Baas, Juliet de Kinkelder Kalter, Benjamin Frankel, Ester Bos, Heidi Urban Pasterkamp, Marloes van den Berg, Arend van Faassen en Timon Schellingerhout exposeren vers werk met het thema Rusland. Werk over recepten, ruimtelijke Russische kruizen, beelden bij een Russisch sprookje (waarom de wolven huilen). een vilten Baboeshka en meer.

In de bibliotheek en de Stadsgehoorzaal. Info: www.stadsgehoorzaalkampen.nl of www.bibliotheekkampen.nl.

Vrijdag 1 maart
Quintus
Podiumroute Nederland-Rusland

Een samenwerking tussen Quintus, de Stadsgehoorzaal, het Stedelijk Museum en het Ikonenmuseum. Om 18.30 maakt u een ronde langs diverse podia in en om de Stadsgehoorzaal. Leerlingen van Quintus verzorgen sfeervolle bijdragen op het gebied van theater, dans, beeldende kunst en muziek. Alle acts staan in het teken van ‘maart 2013: Nederland-Rusland-maand’. Alleen bij de start om 18.30 uur worden de (gratis!) entreebewijzen uitgedeeld die nodig zijn om toegang te krijgen tot de diverse locaties en het Hermitage Concert. Vanaf 20.00 uur zetten de groepen koers naar de grote zaal van de Stadsgehoorzaal. Daar start om 20.15 uur het Hermitage Concert. Aanvang 18.30 uur (zaal open: vanaf 18.00 uur). Stadsgehoorzaal; Burgwal 84; 8261 ES Kampen. Info: www.stadsgehoorzaalkampen.nl of www.quintuskampen.nl

Vrijdag 1 maart
Stadsgehoorzaal
Hermitage Concert

Welke muziek hoorde bij de kunst van de Hermitage? Waar luisterde men naar ten tijde van de Russische Revolutie? Hans Visser en Irena Filippova gingen op zoek naar de muziek en de verhalen achter de bijzondere Hermitage collectie. Geen klassieke muziekvoorstelling maar een eigenzinnige impressie van de sfeer omgeven met kleurrijke multimedia. Toegangsprijs: € 12,00 / € 9,50 met SGZpas. Aanvang: 20.15 uur. Reserveringen: via de kassa 038 331 7373 Bij deelname aan de Podiumroute van Quintus ontvangt u om 18.30 uur een gratis toegangsbewijs voor het Hermitage Concert, welke voorrang geeft op de overige belangstellenden. Er kan niet in- en uitgelopen worden tijdens het concert.

Zaterdag 2 maart
Kamper Vocaal Ensemble Kavóca
Kavóca zingt Byzantijnse Kerkmuziek

In het Atrium van het Ikonenmuseum zingt het Kamper Vocaal Ensemble ‘Kavóca’ onder de bezielende leiding van Luthine Postuma Byzantijnse Kerkmuziek met meesterwerken van Rachmaninov, Bortniansky, Archangelsky en Tsjaikovsky. Ikonenmuseum; Buiten Nieuwstraat 2; Kampen. Aanvang 14.00 uur en 16.00 uur. Toegangsprijs: € 7,00; Museumkaarthouders vrije toegang. Info: www.ikonenmuseumkampen.nl of www.kavoca.com

Maandag 4 maart en dinsdag 5 maart
Bioscoop Movie Unlimited
Quality Night: Anna Karenina

‘Quality Night’: kwaliteitsfilm voor de echte filmliefhebber! Een avond met artistiek hoogwaardige, diepgaande en ontroerende film. Op maandag 4 en dinsdag 5 maart de film ‘Anna Karenina’ (genomineerd voor 3 oscars!), een romantisch drama van regisseur Joe Wright. Het tragische liefdesverhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Leo Tolstoy met Keira Knightley in de titelrol. ‘Anna Karenina’: de levenslustige Anna voelt zich gevangen in haar liefdeloze huwelijk met de hooggeplaatste ambtenaar Alexei Karenina. Wanneer ze graaf Vronsky leert kennen, ontstaat er een gepassioneerde affaire met tragische gevolgen. Servicebioscoop Movie Unlimited Kampen, Hofstraat 118, 8261 BP Kampen. Toegang: € 10,50 per persoon. Ontvangst vanaf 19.30 uur, start film om 20.00 uur. Gedurende dit half uur kunt u luisteren naar de muzikale bijdragen van leerlingen van Quintus. Info: www.movieunlimitedbioscopen.nl – tel. 038-3338862; Wendy Vogelzang

Donderdag 7 maart
de Bibliotheek Kampen
Kennismaking met Russische Literatuur

De Russische literatuur kende een grote bloei in de negentiende eeuw. Tolstoi, Dostojewski en Poesjkin zijn voorbeelden van veel gelezen Russische auteurs. Aan de hand van verhalen en fragmenten uit het werk van Leo Tolstoi schetst Neerlandica Elsje Frouws een levendig beeld van de cultuur uit die periode. De verhalen worden vervolgens per mail toegestuurd. Het is daarom noodzakelijk dat men zich minimaal één week voor de geplande datum opgeeft. De Bibliotheek Kampen (Kennedylaan 4; Kampen). Aanvang 10.00 uur tot 12.00 uur. Aanmelding: post@bibliotheekkampen.nl tot uiterlijk 20 februari

Dinsdag 12 maart
Historische vereniging Jan van Arkel

Lezing: ‘Van een oude en een nieuwe Hermitage; de architectonische en culturele invloed van Amsterdam op St. Petersburg’ door prof.dr. Hans van Koningsbrugge van het Nederland-Rusland Centrum (Rijksuniversiteit Groningen). Het bezoek van Tsaar Peter I aan Amsterdam in 1697 betekende een grote verandering in zijn architectonische denken. Met de stichting van St. Petersburg(1703) kon de jonge monarch deze visie ook daadwerkelijk concretiseren. Aldus ontstond Peters paradijs. Vooraf zal een optreden plaatsvinden van het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor, dat Russische volksliederen zal zingen. Om 20.00 uur in het Centrum voor kunsteducatie, Quintus Kampen, Vloeddijk 38, Kampen. Info: www.hvjanvanarkel.nl of www.quintuskampen.nl of www.hetkamperbyzantijnskozakkenkoor.nl

Zaterdag 16 maart
Cultuurreis Quintus 2013:
naar Hermitage Amsterdam

Zaterdag 16 maart 2013 organiseert Quintus weer de jaarlijkse cultuurreis. Verschillende Europese steden zijn al bezocht, deze reis staat in het teken van het Nederland-Rusland jaar en gaat naar de Hermitage in Amsterdam. De cultuurreis is voor iedereen die van cultuur houdt, voor zowel cursisten als niet-cursisten. Om 8.30 uur vertrekt de bus vanuit Kampen naar Amsterdam. Rond 10.00 uur zijn we bij de Hermitage en start een rondleiding van een uur. Daarna is er voldoende gelegenheid om te kiezen voor een ander voorstel, het nieuwe Stedelijk Museum of Huis Marseille, Museum voor Fotografie of een eigen keuze. Rond 17.00 uur vertrekken we weer richting Kampen.
Prijs: € 27,50 met museumjaarkaart. € 45,00 zonder museumjaarkaart.
Lunch en diner: voor eigen rekening.
Aanmelden via de homepage van Quintus, Centrum voor Kunsteducatie, www.quintuskampen.nl. Hier staat ook uitgebreide informatie over de reis.

Dinsdag 26 maart
IKONENMUSEUM
Expositie “Russische Ikonostase”

In deze expositie “Russische Ikonostase” worden de ikonen getoond die deel uitmaken van de ikonostasewand in de Orthodoxe kerk.
Deze ikonen stammen uit de 15e-20e eeuw en zijn onder andere afkomstig uit collecties van het Ikonenmuseum Kampen, uit particuliere collecties en uit verschillende Duitse musea, Kunsthalle (Schweinfurt, Frankfurt, Keulen, Recklinghausen en Trier).

26 maart 2013 t/m 31 augustus 2013 in het Ikonenmuseum:
Buiten Nieuwstraat 2, Kampen. Toegangsprijs: € 9,00 per persoon (incl. € 2,00 toeslag); museumkaart toeslag € 2,00. Info: www.ikonenmuseumkampen.nl.

Zaterdag 6 april
Kamper Vocaal Ensemble Kavóca en het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor

Een dubbelconcert in de Buitenkerk als afsluiting van de activiteiten in het kader van het Nederland Ruslandjaar 2013.

Het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor en het Kamper Vocaal Ensemble “Kavóca” willen met name de vrijwilligers en hun gasten van het Rode Kruis, van de Zonnebloem, bewoners en vrijwilligers van Myosotis en van IJsselheem verwennen met een fantastisch dubbelconcert.
Uiteraard zijn andere belangstellenden ook van harte uitgenodigd!
Vooraf  kunnen op eigen gelegenheid de kruiswegstaties in de Buitenkerk worden bewonderd. Er kan niet in- en uitgelopen worden tijdens het concert.

Zaterdag 6 april 2013 in de Buitenkerk. Buiten Nieuwstraat 95, Kampen. Kerk open om 14.00 uur; ontvangst om 14.30 uur met koffie of thee. Concert van 15.00 uur tot 16.00 uur. Toegang gratis, na afloop een deurcollecte.

19 tot 24 oktober
QUINTUS
Quintus organiseert 5-daagse cultuurreis naar St. Petersburg

In het kader van het Nederland-Ruslandjaar organiseert Quintus een 5-daagse cultuurreis naar St. Petersburg. Tijdens deze reis brengt u een bezoek aan de Hermitage, het Russisch museum en het Centrum voor Moderne Kunst en fotografie. Er zijn ook  mogelijkheden voor een alternatief programma. Laat u meeslepen door de combinatie van cultuur en architectuur in een van de mooiste steden van Europa.

Aanmelden kan via de homepage van Quintus, Centrum voor Kunsteducatie, www.quintuskampen.nl. Hier staat ook informatie over het programma en een indicatie van de kosten. Vragen over de reis, mail dan naar info@quintuskampen.nl, o.v.v. “Cultuurreis 2013”. Aanmelden kan tot eind juni 2013.

 

 

JANUARI 2013
»
9-1-2013
Ikonenmuseum in 2012 goed bezocht

Het Ikonenmuseum in Kampen haalde vorig jaar een recordaantal van 9.754 bezoekers. In 2011 bleef de teller staan op 7.122. Een groei van maar liefst 35 procent.
Het toenemend aantal bezoekers heeft volgens directeur Harry van Biessum onder andere te maken met het gebruik van de museumjaarkaart. “De museumjaarkaart geeft vrije toegang tot ons museum”, stelt Van Biessum. “Dat betekent dat steeds meer kunstliefhebbers hun weg naar onze exposities weten te vinden.”

Verder hadden de exposities van middeleeuwse beelden en van schilderijen van Henk Helmantel gecombineerd met ikonen ongetwijfeld een grote aantrekkingskracht op bezoekers. Zowel de expositie met kerkelijke kunstvoorwerpen als die met de schilderijen van kerkelijke interieurs en stillevens van deze vermaarde Groningse kunstschilder hebben tot groei van het aantal bezoekers geleid. Overigens duurt de tentoonstelling van ikonen en Helmantels schilderijen nog tot 16 maart 2013.

De geregelde muzikale uitvoeringen in het museum door het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor hadden eveneens een gunstige invloed op het bezoekersaantal.
Al met al is de landelijke bekendheid van het Ikonenmuseum het afgelopen jaar duidelijk toegenomen.

Ruslandjaar

In 2013 organiseert het Kamper Ikonenmuseum in samenwerking met zeven Duitse musea een internationale tentoonstelling. Dat gebeurt volgens Van Biessum in het kader van het Ruslandjaar. “De maand maart staat bol van activiteiten”, stelt Van Biessum. “Het Hermitagefestival neemt daarbij een centrale plaats in met de nodige kunstuitingen in de vorm van dans en muziek. Verder wordt een lezing gehouden over de Hermitages in Sint Petersburg en  Amsterdam. Om een beeld te krijgen van de Hermitage in Nederland organiseert Quintus een excursie naar de Hermitage in Amsterdam. Bovendien biedt het gemeentelijk archief een kijkje in de handelscontracten die in de Middeleuwen met Rusland zijn gesloten. Dat gebeurt allemaal om het Ruslandjaar een extra dimensie te geven.”

Met alle bovengenoemde activiteiten hoopt het Ikonenmuseum te bereiken dat dit jaar de groeiende lijn van het bezoekersaantal door zal zetten.

2-1-2013
Kamper Byzantijns Kozakkenkoor zingt in het Ikonenmuseum

Voor muziekliefhebbers organiseert het Ikonenmuseum Kampen samen met het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor drie inloopconcerten. Na het eerste concert op 20 oktober kijken we nu weer uit naar het volgende concert dat op 19 januari zal worden gegeven.

Het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor, onder leiding van Beatrix Boersma, beschikt over een breed repertoire Russische liederen. Het omvat zowel Russisch orthodoxe kerkmuziek als het typische volksmuziekgenre. Deze keer zal het koor Russische volksmuziek ten gehore brengen.

Het inloopconcert is op 19 januari van 14:00 tot 14:45 in het Ikonenmuseum aan de Buiten Nieuwstraat te Kampen. De entree is € 7,-; Vrienden van het Ikonenmuseum en Museumkaarthouders hebben vrije toegang.

NOVEMBER 2012
»
29-11-2012
Henk Helmantel geeft lezing voor de Vrienden van het Ikonenmuseum

In het kader van de expositie Bezieling in het Ikonenmuseum, hield Henk Helmantel op zaterdag 24 november 2012 een lezing over zijn leven en werk. Dat deed hij peciaal voor de Vrienden van het Ikonenmuseum. Helmantel gaf de aanwezigen een openhartig en boeiend inzicht in zijn motieven en werkwijzen, waarbij de ‘verwondering´altijd in de kern aanwezig is. Of het nu om een verstild dood egeltje of dode vogel gaat die hij minutieus heeft vastgelegd, of een kloostergang of kerkinterieur waarin voorbije eeuwen als het ware tastbaar aanwezig lijken.

Dat Helmantel behalve een begaafd kunstenaar ook een alleraardigst mens is, die zijn verhaal met humor, nuchterheid en relativering over het voetlicht brengt, maakte het bijwonen van deze lezing tot een gebeurtenis waarop een ieder met genoegen terug kan kijken.

24-11-2012
Treinreizigers: Geniet van Helmantel en koorzang

Treinreizigers kunnen vanwege de officiële opening van de Hanzelijn op zaterdag 8 december in het Ikonenmuseum aan de Buiten Nieuwstraat in Kampen tot rust komen onder het genot van een kop koffie of thee.

Op die dag valt er volop te genieten van een mooie combinatie schilderijen en ikonen. Bij de schilderijen van de vermaarde Groningse schilder Henk Helmantel  staan diverse stillevens en kerkinterieurs centraal tussen de ikonen van het museum.

Zaterdagmiddag wordt de expositie tussen 14.00 en 15.00 uur opgeluisterd met het optreden van het Kamper Vocaal Emsemble ‘Kovóca’. In het Atrium van het Ikonenmuseum zijn dan een keur aan Advents- en Kerstliederen te beluisteren.

De kosten voor dit arrangement zijn € 7.00; houders van een museumkaart hebben vrij toegang. De koffie en thee wordt u aangeboden door het Ikonenmuseum en ’ Kavóca

22-11-2012
Antoine Bodar opent expositie “Helmantel in Kampen: Bezieling”

Op 10 november heeft Antoine Bodar de expositie uit het tweeluik ‘Helmantel in Kampen’ geopend. In een volle Timmertoren en een goed gevuld atrium van ons museum verklaarde Antoine Bodar de expositie voor geopend. Dit nadat eerst conservator Joost Heutink en Henk Helmantel over de bedoeling achter deze expositite, en hoe deze tot stand gekomen is, hadden gesproken.

Conservator Joost Heutink sprak als eerste, en legde de toehoorders gelijk een vraag voor.
Wat hebben de schilderijen van Henk Helmantel te maken met ikonen. De verbinding tussen beiden is de zienswijze waarop beiden bekeken dienen te worden. Volgens Heutink gaat het om de “typische” realiteit waarin de ikonen en schilderijen bekeken dienen te worden. Daarin kan de religie als vertrekpunt worden genomen.

Henk Helmantel nam de menigte eerst mee in een kleine les kunstgeschiedenis waarna hij zijn manier van werken uitlegde. Verder gaf hij antwoord op vragen die hem vaak gesteld worden.
Zoals:  “aan dat schilderij heeft u waarschijnlijk maanden gewerkt?” en hij gaf daar ook gelijk het antwoord op. Dat zou niet best zijn, want het zou een teken zijn dat je het niet kunt. Mijn devies is: werk aandachtig, maar hou de vaart erin. Ook ging Henk Helmantel in op het vergelijk tussen ikonen en zijn schilderijen. Hij probeert in zijn schilderijen zo min mogelijk verhalend te zijn, terwijl hij vindt dat een ikoon dat juist wel is en moet zijn.

Helmantel eindigde met te zeggen dat na het samenstellen van de vorige tentoonstelling, het inrichten van deze combinatie van ikonen, kerkinterieurs en stillevens weer inspirerend was voor hem, zijn vrouw en de betrokkenen van het voor Nederland unieke Ikonenmuseum.

Als laatste kwam Antoine Bodar aan het woord en bedankte de voorafgaande sprekers voor hun mooie speeches maar dat ze wel het gras voor zijn voeten hadden weggemaaid. Na enige mooie woorden over Helmantel en ons museum opende hij de expositie. Hierna maakten de genodigden van de gelegenheid gebruik door het museum te gaan en deze bijzondere expositie met eigen ogen te bewonderen.

OKTOBER 2012
»
25-10-2012
Ikonenmuseum begroet 1000-ste bezoeker van de maand oktober.

Het Ikonenmuseum heeft op 24 oktober haar 1000-ste bezoeker van deze maand mogen ontvangen.
Nog nooit heeft het museum zoveel bezoekers in een maand gehad en uiteraard zijn we trots op deze mijlpaal. Mevrouw Jaarsma-De Haan uit Apeldoorn ontving uit handen van directeur Harry van Biessum de catalogus “Beelden van het Licht” en de CD met oosters orthodoxe muziek die altijd in het museum gedraaid wordt. Natuurlijk was Mevrouw Jaarsma zeer verrast en verguld met deze cadeaus.

9-10-2012
Antiquair Joseph Estié in het Ikonenmuseum

Veel mensen zijn in het bezit van een of meerdere religieuze kunstvoorwerpen en zijn wel benieuwd naar het commentaar van een deskundige daarop. Daarom organiseert het Ikonenmuseum Kampen voor deze groep kunstbezitters op  een speciale inloopmiddag waarop bezoekers hun religieuze kunstvoorwerpen kunnen laten beoordelen.
De Kamper antiquair Joseph Estié, bekend van `Tussen Kunst en Kitsch` geeft zijn commentaar op de meegebrachte religieuze kunstwerken, terwijl de museumconservator Joost Heutink zijn kennis over de ingebrachte ikonen laat schijnen.

Verder houdt Estié om kwart voor twee een inleiding over religieuze kunst in het algemeen, terwijl Heutink het verschil tussen echte en onechte ikonen duidelijk maakt. Om ongeveer drie uur vindt de beoordeling van de ingeleverde kunstvoorwerpen plaats. De bezoekers krijgen volop de gelegenheid de expositie Helmantel in Kampen te bezoeken.

              

 

 

zaterdag 13 oktober 2012 van 13.00 tot 17.00 uur 

 

 

 

9-10-2012
Kamper Byzantijns Kozakkenkoor zingt in het Ikonenmuseum

Voor muziekliefhebbers organiseert het Ikonenmuseum Kampen weer drie inloopconcerten met medewerking van het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor. Het eerste concert is dit jaar op 20 oktober, de twee andere concerten zullen volgend jaar op 19 januari en 20 april worden gegeven.
Het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor, onder leiding van Beatrix Boersma beschikt over een breed repertoire Russische liederen. Het omvat zowel Russisch orthodoxe kerkmuziek als het typische volksmuziekgenre. Op 20 oktober zal het kozakkenkoor van 14:00 tot 14:45 uur Russisch orthodox kerkliederen ten gehore brengen.

 

 

 

 

SEPTEMBER 2012
»
5-9-2012
Kavoca zingt in het Ikonenmuseum tijdens Open Monumentendag

Op zaterdag 8 september worden de bezoekers van ons museum getrakteerd op een muzikale verrassing.
Als bezoeker kunt u uiteraard vanaf 10:00 uur onze expositie Beeld ontmoet Ikoon bewonderen.
Maar vanaf 15:00 zal Kavoca in het museum Byzantijnse kerkmuziek ten gehore brengen.
De toegangsprijs is het normale tarief: € 7,00 en houders van de museumkaart hebben vrij entree

AUGUSTUS 2012
»
22-8-2012
Het Ikonenmuseum en AVRO Cultuur slaan handen ineen

Het Ikonenmuseum en AVRO Cultuur hebben de handen ineen geslagen en in het augustusnummer van het blad “Kunst & Cultuur” ( wat het grootste cultuurblad van Nederland is) wordt aandacht besteed aan de huidige expositie: Helmantel in Kampen: Beeld ontmoet Ikoon

Het Ikonenmuseum  heeft voor de leden van  AVRO Cultuur een arrangement samengesteld
waarbij men kennis kan maken met een combinatie van schitterende middeleeuwse religieuze beelden uit de verzameling Helmantel en van ikonen uit de collectie van het Ikonenmuseum. In het blad worden maar liefst 2 pagina’s gewijd aan deze bijzondere expositie.
https://ikonenmuseumkampen.nl/wp-content/uploads/2012/02/Arrangement-Ikonenmuseum.pdf

Binnen een week na het verschijnen van Kunst & Cultuur hebben zich al meer dan 60 personen aangemeld om via dit arrangement deze expositie te bezoeken

MEI 2012
»
8-5-2012
`Helmantel in Kampen: beeld ontmoet Ikoon’ feestelijk geopend

Op 27 april hebben, onder het toeziend oog van vele genodigden, Henk en Babs Helmantel de expositie “Helmantel in Kampen, beeld ontmoet Ikoon” geopend. Met deze expositie worden Ikonen met beelden uit de collectie van Helmantel gecombineerd.
Deze verrassende combinaties zijn nog te zien tot en met 3 november.

MAART 2012
»
22-3-2012
Inloopconcert Kamper Byzantijns Kozakkenkoor

 

 Na een tweetal geslaagde optredens  in november en februari in het Ikonenmuseum Kampen, gaat het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor een nieuw optreden verzorgen in het Ikonenmuseum. Op zaterdagmiddag  7 april zal het koor een combinatie van liturgisch repertoire en volksmuziek ten gehore brengen. Het concert begint om 15.15 uur.

Op zaterdag 7 april hebben bezoekers de mogelijkheid om  zowel van de expositie Gegoten Reisgenoten als van het koor te kunnen genieten voor 5 euro.  Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen evenals de Vrienden van het Ikonenmuseum.

 

22-3-2012
Workshop “Tekenen verbindt” in het Ikonenmuseum

Bezoekers van het Ikonenmuseum worden op zaterdag 14 april na hun bezoek aan het museum uitgenodigd deel te nemen aan de workshop “Tekenen verbindt” die door beeldend kunstenaar Carla Lazaroms wordt gegeven. In de workshop zullen ze op een creatieve manier uiting geven aan en verbeelden wat zij in het museumbezoek hebben meegemaakt, de indrukken die ze hebben opgedaan.

Het kunstproject “Tekenen verbindt” is een initiatiefvan de afdelingenMusea en Erfgoed, Beeldende Kunst en Vormgeving en Cultuureducatie van Kunst & Cultuur Overijssel. De workshop “Tekenen verbindt” vindt plaats op zaterdag 14 april van 13.00 tot 17.00 uur in het Ikonenmuseum Kampen.

22-3-2012
‘Helmantel in Kampen: Beeld ontmoet Ikoon’

Het Ikonenmuseum Kampen staat dit jaar in het teken van twee exposities van Henk Helmantel. De Groningse beeldend kunstenaar staat bekend om zijn schilderijen van stillevens en kerkinterieurs. Henk en Babs Helmatel bezitten ook een imposante collectie middeleeuwse religieuze beelden en gebruiksvoorwerpen.

Het Ikonenmuseum Kampen biedt vanaf zaterdag 28 april de expositie Helmantel in Kampen: ‘Beeld ontmoet Ikoon’. Religieuze beelden uit de 13e tot 16e eeuw worden dan omlijst met ikonen uit de museumcollectie. Alle geëxposeerde voorwerpen, zowel beelden als ikonen, zijn door Henk en Babs Helmantel zorgvuldig uitgezocht en samengebracht. De opvallende combinatie van ikonen en kunstwerken uit het verleden levert een bijzonder aantrekkelijke expositie op, die tot eind oktober valt te bezoeken.

Wegens de voorbereidingen voor deze expositie is ons museum van 22 t/m 27 april gesloten.

22-3-2012
Ikonenmuseum organiseert “Dag van de Ikoon”

Het Ikonenmuseum te Kampen organiseert op zaterdag 24 maart de “Dag van de Ikoon”.

Tijdens deze “Dag van het Ikoon” nodigt het museum geïnteresseerden uit om een aantal korte presentaties bij te wonen welke zullen worden gehouden door onder andere de conservator van het museum dr. Joost Heutink. Tevens is er voor de bezoekers de mogelijkheid om maximaal 2 eigen ikonen door Joost Heutink te laten beoordelen om zo meer over de herkomst en achtergrond van de eigen ikoon te weten te komen. De presentaties beginnen om 13:30 uur, inloop is er vanaf 13:00 uur en het programma duurt tot 16:30 uur.

6-3-2012
Nieuwe website Ikonenmuseum online

Achter de schermen is hard gewerkt aan een nieuwe website voor het Ikonenmuseum.
Met de nieuwe website treedt het Ikonenmuseum de moderne multimediale in met o.a. Twitter, Facebook en een site die aan de huidige standaarden van de moderne internet wereld voldoet.

Hoewel er nog flink aan de website wordt gewerkt kan de bezoeker de website ‘nieuwe stijl’ bekijken.

JANUARI 2012
»
13-1-2012
Inloopconcerten Kamper Byzantijns Kozakkenkoor in Ikonenmuseum

Na een eerste geslaagd optreden  in november van het afgelopen jaar in het Ikonen Museum Kampen, gaat het Kamper Byzantijns Kozakkenkoor weer een tweetal optredens verzorgen in het Ikonenmuseum. Op zaterdagmiddag  4 februari zal het koor Russische volksliederen zingen; het concert begint dan om 15.00 uur.

En op 7 april zal het koor een combinatie van liturgisch repertoire en volksmuziek ten gehore brengen. Dan begint het concert om 15.15 uur.

Op deze beide  zaterdagen hebben bezoekers de mogelijkheid om zowel van de expositie Gegoten Reisgenoten als van het koor te kunnen genieten voor 5 euro. Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen.

OKTOBER 2011
»
4-10-2011
Vanaf 3 november in het Ikonenmuseum in Kampen `Gegoten Reisgenoten`

Vanaf 3 november 2011 is in het Ikonenmuseum in Kampen een boeiende expositie van gegoten ikonen te zien. De schoonheid van deze meesterwerkjes wordt getoond in combinatie met op paneel geschilderde ikonen uit de eigen collectie.

De metaalikonen zijn afkomstig uit de grootst bekende verzameling van reis- en draagikonen ter wereld. Het Ikonenmuseum is bezig met de verwerving van deze voor Europa unieke collectie om ze, als complete collectie, te behouden en in het Ikonenmuseum voor het publiek blijvend tentoon te stellen.

De tentoonstelling loopt tot 31 maart 2012.

JULI 2011
»
1-7-2011
Ikonenmuseum accepteert nu ook de Museumkaart

Vanaf 1 juli kunnen bezitters van de Museumkaart (museumjaarkaart) het Ikonenmuseum gratis bezoeken.

 Het museum behoudt zich het recht voor om bij speciale exposities eventueel een toeslag te gaan heffen.

LAATSTE NIEUWS

10-11-2018
Nu in het museum: Maria, een geschiedenis
5-11-2018
Nieuwsbrief Vrienden van het Museum, najaar 2018, uitgebracht
30-7-2018
Strip wordt Ikoon! rondleidingen tijdens het Stripspektakel!
8-6-2018
Nu geopend: Strip wordt ikoon!